Washington/Chicago/Los Angeles

Svečanim podizanjem zastave Europske unije pred zgradom Veleposlanstva u Washingtonu, te svečanim prijemom u Delegaciji Europske Unije i podizanjem hrvatske zastave, kao i stavljanjem Hrvatske na lentu  vremena koja označava povijest razvoja EU uz natpis „Hrvatska se pridružuje EU kao 28. članice 2013“, obilježen je ulazak Hrvatske u EU.
http://www.flickr.com/photos/euintheus/sets/72157634429823049

Središnji događaj kojim se obilježavalo punopravno članstvo Hrvatske u EU organiziran je u Američkom institutu za mir (US Institute forPeace, USIP) gjde je održana panel rasprava otvorena za javnost te svečani prijem.  U sklopu kulturnog programa Delegacije EU pod nazivom 'Razgovori u kulturi' (Conversations in culture čiji je cilj američkoj publici približiti kulturnu raznolikost Europske unije kroz glazbene i kazališne performansa, vizualne umjetnosti, književnost, itd.) u naglasak je bio na Hrvatskoj i to kroz multimedijalni nastup dviju hrvatskih umjetnica koje žive i rade u NYC, Lane Cenčić i Željke Blakšić.

Proslava ulaska Hrvatske u EU u Chicagu je organizirana u prostorijama povijesnog zdanja GK Poljske na obali jezera Michigan. Program je uključio prigodne govore predstavnika Poljske, Litve i RH, multimedijalne sadržaje i klavirski recital hrvatskih skladatelja (Papandopulo, Pejačević Josipović).

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju u Los Angelesu je obilježen trodnevnom manifestacijom „Kino Croatia“, održanom od 21.-23. lipnja na kojoj je prikazano pet hrvatskih filmova, uz sudjelovanje Vlatke Vorkapić i Igora Mirkovića. Svečani je prijem održan u dvorani župe Sv. Ante.