Bratislava

U povijesnoj zgradi slovačkog parlamenta u Bratislavi, gradu kojeg smo nekada nazivali Požun, održan je koncert popularnih klasičnih arija u izvedbi hrvatske sopranistice Nikoline Mazalin i slovačkog tenora Maroša Bangoa, uz klavirsku pratnju Pavla Mašića.

Vrlo dobri bilateralni odnosi dviju zemalja potvrđeni su i time što je Slovačka bila prva zemlja koja je ratificirala hrvatski Pristupni ugovor. Slovački je parlament to učinio i prije hrvatskog, a za usporedbe radi, Zagreb je udaljen od Bratislave kao otprilike i od Splita. Brojni su uzvanici prisustvovali koncertu, među njima i državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Peter Javorčik te potpredsjednica Parlamenta Jana Laššakova, koji su i zaželjeli dobrodošlicu Republici Hrvatskoj u obitelj država članica Europske Unije.

Hrvatska je zemlja bogate gastronomije pa su tako uzvanici nakon koncerta, u vrtu Veleposlanstva, uživali u specijalitetima Podravkinog Gastro tima, uz glazbenu podlogu KUD-a slovačkih gradišćanskih Hrvata, a razgledali su i izložbu umjetnice na staklu Gordane Turuk.