Budimpešta/Pečuh

Budimpešta/Pečuh, 26. lipnja 2013. 

U budimpeštanskoj Palači umjetnosti održan je koncert Zagrebačke i Mađarske državne filharmonije, pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, uz solističke nastupe sopranistice Valentine Fijačko, altistice Helene Lucić i Mješovitog zbora Mađarske filharmonije. Uz skladbe hrvatskih i mađarskih skladatelja, Simfonijsko kolo Jakova Gotovca te Plesove iz Galante Zoltana Kodalya, koncert je, dakako završen Beethovenovom 9. Simfonijom u d-molu.

Koncertu, pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog i mađarskog predsjednika, Ive Josipovića i Jánosa Ádera, odazvali su se brojni uzvanici, među kojima i ministar vanjskih poslova János Martonyi, zatim hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić, kao i ministar vanjskih poslova Poljske Radosław Sikorski.

Dva grada prijatelja Osijek i Pečuh, zajednički su proslavili ulazak Hrvatske u EU, kada se najprije stotinu biciklista istovremeno uputilo iz Pečuha i Osijeka da bi se sastali na graničnom mostu te pridružili sudionicima programa u oba grada. Potpredsjednik mađarske Vlade dr. Tibor Navracsics najprije je otvorio središnju svečanost proslave u Pečuhu, koju su organizirali Generalni konzulat u Pečuhu te hrvatska narodnosna zajednica u Mađarskoj i grad Pečuh. Građani Pečuha i njihovi gosti uživali su u nastupu kulturno-umjetničkih društava Hrvata u Mađarskoj te koncertu Vlade Kalembera i Srebrnih krila, kao i zajedničkom nastupu Pannon filharmonije, pečuškog zbora Meček i osječkog zbora Lipa.

Svečanost je završena na graničnom prijelazu Donji Miholjac - Dravasabolč otkrivanjem ploče s EU natpisom i podizanjem zastave Europske unije.