Bruxelles

Bruxelles, glavni grad europskih institucija, ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježavao je cijeli mjesec, a započeo je s večeri pod nazivom Welcome Croatia, u Mađarskom kulturnom centru, gdje je uvodno prikazan dokumentarni film češkog sineaste i kazališnog redatelja Jirzy Menzela „Moj Dubrovnik“. Večer je nastavljena raspravom na temu „Hrvatska ulazi u EU-koju dodatnu vrijednost unosi?“, nakon koje je nastupio glazbeni ansambl La Chapelle Sauvage. Uoči Dana državnosti, u ponedjeljak, 24. lipnja točno u podne otkrivena je maketa crkve Svetog Marka u parku Mini Europa, poznatoj briselskoj turističkoj atrakciji. Mini Europa nalazi se u podnožju 110 m visokoga Atomiuma, briselskog simbola izgrađenog 1958.g. u povodu Expo-a, na čijem je vrhu tog dana vijorila hrvatska zastava. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Josipović, a maketu je svečano otkrio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz zvukove hrvatske i europske himne zrakom su zalepršali crveni, bijeli i plavi baloni, nakon čega je u multimedijalnom prostoru Mini Europe, otvorena izložba „Hrvatska novinska fotografija“.

Istoga dana je ispred zgrade Europskog parlamenta otvorena izložba Be CROative Hrvatske gospodarske komore, a navečer je održan svečani koncert Simfonijskoga orkestra i Zbora HRT, pod visokim supokroviteljstvom belgijskoga kralja Alberta II i predsjednika Ive Josipovića a u nazočnosti prestolonasljednika princa Philippea i princeze Mathilde te predsjednika Ive Josipovića sa suprugom, te među ostalim, Viviane Reding, povjerenicu EK za pravosuđe i ljudska prava, Alexandera Vershbowa, zamjenika glavnog tajnika NATO-a.

Od 20.-27. lipnja 2013. godine u organizaciji Matice Hrvatske-Ogranak Bruxelles i u suradnji s Veleposlanstvom RH u Bruxellesu, održani su drugi po redu Dani hrvatske kulture u Bruxellesu. Program je započeo izložbom „Učka i njezini skuti s dahom lovora“ u ARTour Gallery Bruxelles, gdje su radove predstavili su austrijski slikari koji surađuju s Katedrom čakavskog sabora i njenom međunarodnom slikarskom kolonijom.  Prikazan je dokumentarni film HRT, autorice Renate Margetić Urlić „Barun“, održana je predstava Mire Gavrana „Hotel Babilon“, akademik Ante Stamać održao je predavanje pod naslovom Najbolji hrvatski romani, manifestacija je završila koncertom pijanistice Ide Gamulin i prikazivanjem igranoga filma, Zvonimira Berkovića „Kontesa Dora“.

U Bruxellesu je 27. lipnja premijer Milanović zajedno s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom otvorio izložbu 38 plakata Hrvatske, umjetničkog fotografa Damira Fabijanića.

Velikim prijemom 03. srpnja, u zgradi Vijeća EU, koja nosi ime belgijskog filozofa i naučnika Justusa Lipsiusa, obilježen je ulazak Hrvatske u punopravno članstvo te litvansko preuzimanje predsjedništva u drugom polugodištu 2013. Ministrica vanjskih i europskih poslova te litvanski ministar kulture Šarunas Birutis pozdravili su brojne uzvanike koji su kušali okuse Hrvatske uz glazbeni ugođaj koje im je podarila klapa Sveti Juraj.