Dublin

Dublin, 19. lipnja 2013. 

Koncertom sopranistice Vedrane Šimić i pijanistice Lane Bradić u koncertnoj dvorani National Concert Hall u Dublinu, obilježen je Dan državnosti te predstojeći ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU.

Iako zemljopisno udaljene, Hrvatska i Irska imaju brojne sličnosti, od broja stanovnika, do velike dijaspore, a veže nas i još jedna zanimljivost. Naime, 1927.g., a po preporuci irskog pjesnika Williama Butlera Yeatsa, naš kipar Ivan Meštrović bio jedan od petorice umjetnika koji su napravili prijedlog za izradu prvih irskih kovanica. S obzirom da je Meštrović zakasnio sa slanjem prijedloga, svoj je motiv darovao Slobodnoj Državi Irskoj. Njegov se originalni rad čuva u Nacionalnom muzeju Irske, a od 1965. godine irska središnja banka taj je motiv uzela za svoj službeni pečat.

2007.g. Hrvatska narodna banka izdala je prigodni srebreni kovani novac posvećen Ivanu Meštroviću (1882-1962). U središnjem dijelu kovanice prikaz je Meštrovićeva rada „Djevojka s harfom”, lik ponosne i snažne mlade djevojke duge kose, u dugoj haljini, koja svira irsku harfu keltskog tipa, dok je na naličju prikaz dva kvadrata i dva lista djeteline, simbola Republike Hrvatske i Republike Irske
Irska središnja banka izdala je pak prigodni srebrni kovani novac s identičnim licem, „Djevojkom s harfom”, i sličnim naličjem. Irsko izdanje na naličju u gornjem listu djeteline nosi godinu izdanja 2007., a u donjem listu prikaz glazbenog instrumenta lire, koji je uobičajeni motiv irskog kovanog novca. Uz gornji rub je natpis „EIRE” tj. Irska na keltskom, a uz donji rub oznaka nominalne vrijednosti i novčane jedinice Eura.