Beč/Graz/Linz/Salzburg

U Beču, gradu glazbe, kako drugačije nego koncertom, obilježen je ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Pod arkadama Bečke vijećnice brojni su uzvanici uživali u koncertu Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja i pijanistice Martine Filjak. Na repertoaru su bili Ravelov Koncert za klavir i orkestar u G-duru, Mozartova Simfonija u C-duru, br. 41, KV 552 „Jupiter“ te Samba da camera za gudački orkestar Ive Josipovića, a koncert je prigodno završen Beethovenovom Odom radosti.

Odlični hrvatsko-austrijski odnosi potvrđeni su nazočnošću obojice predsjednika, hrvatskog Ive Josipovića, te austrijskog Heinza Fischera, zatim predsjednice parlamenta Barbare Prammer, te gradonačelnika Zagreba i Beča, Milana Bandića i Michaela Hüpla.

Koncert i svečano obilježavanje hrvatskog punopravnog članstva zajednički su organizirali Veleposlanstvo RH u Beču te Stalna Misija RH pri OESS-u.

„Dobrodošla Hrvatska!“ bio je moto prijema kojeg je 29. lipnja organizirao ministar za gospodarstvo pokrajine Štajerske Christian Buchmann, dok je pokrajinski parlament Štajerske u Grazu, u povodu ulaska Hrvatske u EU, održao svečanu sjednicu 4. srpnja.

Od 28.-30. lipnja, Salzburg je bio u znaku Hrvatske, a građani su mogli razgledati izložbu hrvatskog slikara Fulvia Juričića, promatrati svečanu povorku hrvatskih folklornih grupa i njihov nastup na trgu „Alter markt“.

Svečana proslava „Servus Kroatien“ u organizaciji hrvatskih udruga Gornje Austrije, održana je na trgu ispred Vijećnice grada Linza, 6. srpnja. Građani Linza imali su priliku uživati u nastupu hrvatskih i austrijskih folklornih grupa.