Dokumentacija uz zahtjev za schengensku vizu


Prigodom podnošenja zahtjeva, potrebno je predati ispunjeni i potpisani obrazac zahtjeva za vizu, propisanu dokumentaciju i dati otiske prstiju.

Osnovna dokumentacija uz zahtjev za vizu C

- mora imati najmanje dvije prazne stranice za unošenje vize
- mora biti izdana u posljednjih 10 godina
- rok valjanosti mora biti najmanje tri mjeseca dulji od datuma kada namjeravate napustiti Schengensko područje, ili, u slučaju višekratnih putovanja, od datuma kada namjeravate otići prigodom posljednjega putovanja

Popis putnih isprava što ih Republika Hrvatska priznaje valjanim za prelazak državne granice i unošenje vize 
 
  • Nedavno snimljena identifikacijska fotografija, u skladu sa standardima ICAO 
  • Pri podnošenju zahtjeva uzimaju se otisci prstiju. Određene kategorije osoba oslobođene su od davanja otisaka prstiju.
  • Putno zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove hitne medicinske pomoći i/ili bolničkoga liječenja i povratka u domovinu iz zdravstvenih razloga, ili u slučaju smrti. Osiguranje mora biti valjano na cijelom Schengenskom području i obuhvaćati čitavo vrijeme planiranog boravka. Najmanja svota je 30.000 eura.
  • Dokaz o uplaćenoj viznoj pristojbi.
  • Ako se zahtjev podnosi u viznom centru VFS Globala, uplaćuje se i tzv. pristojba za uslugu.
  • Dokumentacija koja se odnosi na svrhu boravka, sredstva za uzdržavanje, sredstvo putovanja i namjeru povratka u matičnu zemlju ili mogućnost ulaska u treću zemlju.
 
Prilikom podnošenja zahtjeva potrebno je predočiti izvornik putne isprave. U slučaju da morate putovati i ne možete ostaviti svoju putnu ispravu u veleposlanstvu/konzulatu za vrijeme obrade zahtjeva, možete je dobiti natrag odmah nakon podnošenja zahtjeva. Nakon što je viza odobrena, potrebno je ponovno dostaviti putnu ispravu kako bi se unijela viza.

Potpuni popis isprava možete pogledati na mrežnoj stranici veleposlanstva/konzulata. Tijekom obrade zahtjeva, od podnositelja se može zatražiti da dostavi dodatne informacije ili isprave ili može biti pozvan na razgovor.
 
Ako se zahtjev podnosi u trećoj zemlji za koju postoji usklađeni Popis popratnih isprava što ih prilažu podnositelji zahtjeva za vizu C, potrebno je pregledati taj Popis kako bi se izbjegao nedostatak isprava pri podnošenju zahtjeva.

Pogledajte usklađeni popis popratnih isprava koje podnositelji zahtjeva za vizu C moraju predati u određenim trećim zemljama ili teritorijima:
 
Afganistan Alžir Angola
Argentina Armenija Australija
Azerbajdžan Bangladeš Bjelarus
Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil
Čile Egipat Ekvador
Etiopija Filipini Gana
Gruzija Indija Indonezija
Irak Iran Irska
Izrael Jordan Južna Afrika
Južna Koreja Kabo verde Kamerun
Kanada Kazahstan Kenija
Kina Kina - Hong Kong Kina - Makao
Kosovo Kosta rika Kuba
Libanon Maroko Meksiko
Moldova Mozambik Nigerija
Nikaragva Pakistan Palestina
Rusija Saudijska Arabija Senegal
Singapur Sjedinjene Američke Države Šri Lanka
Tanzanija Trinidad i Tobago Tunis
Tajland Turska Ujedinjena Kraljevina
Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Uzbekistan
Vijetnam Zambija