Državljani Ujedinjenog Kraljevstva koji putuju u EU/Schengen nakon Brexita


DRŽAVLJANIN SAM UK-a KOJI ŽIVI U HRVATSKOJ S PRAVOM BORAVKA PREMA SPORAZUMU O POVLAČENJU EU - UK
 
Putovanje u HRVATSKU
Trebat će vam putovnica i hrvatska boravišna iskaznica. Ista pravila vrijede za članove vaše obitelji koji nisu građani EU-a, a koji su obuhvaćeni Sporazumom o povlačenju EU - UK.
 
Putovanje u drugu državu članicu Schengena
Na korisnike Sporazuma o povlačenju iz UK-a koji putuju iz Hrvatske u drugu državu članicu Schengena primjenjuje se "pravilo o kratkotrajnom boravku bez vize", što znači da oni mogu putovati bez vize do najviše 90 dana unutar razdoblja od 180 dana. Nadalje, u skladu sa schengenskim pravilima, svatko tko nije građanin EU-a, a zakonito boravi u državi članici Schengena, neovisno o tomu podliježe li obvezi posjedovanja vize ili ne, mora imati boravišnu ispravu te valjanu putnu ispravu za putovanje u drugu državu članicu Schengena na kratkotrajni boravak. Stoga će vam u tom slučaju trebati hrvatska boravišna iskaznica, kao i putovnica kada putujete u drugu državu članicu Schengena.
 
Putovanje članova obitelji koji nisu građani EU-a u drugu državu članicu EU-a/Schengena
Kada putuju u sljedeće države članice EU-a i Schengena: Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Latviju, Lihtenštajn, Litvu, Luksemburg, Maltu, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Slovačku, Sloveniju, Španjolsku, Švedsku i Švicarsku, boravišna isprava koju je članovima vaše obitelji izdala jedna od ovih zemalja omogućit će im izuzeće od posjedovanja vize za kratkotrajne boravke, tj. do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.
 
Boravišna isprava koju je članu vaše obitelji koji nije građanin EU-a izdala jedna od gore navedenih država članica EU-a i Schengena, također će im omogućiti izuzeće od posjedovanja vize kada putuju u Bugarsku, Cipar ili Rumunjsku na kratkotrajne boravke.

Međutim, ako je vaša država boravišta u EU-u Bugarska, Cipar ili Rumunjska, boravišna isprava izdana članovima vaše obitelji ne oslobađa ih posjedovanja vize za putovanje u države članice Schengena.
 
DRŽAVLJANIN SAM UK-a BEZ IKAKVOG STATUSA PREMA SPORAZUMU O POVLAČENJU EU - UK

Kada putujete u države članice Schengena na kratkotrajne boravke, ne morate imati vizu za kratkotrajni boravak (viza tipa C) pri prelasku vanjskih granica, u slučaju namjeravanog boravka do najviše 90 dana unutar razdoblja od 180 dana. Međutim, službenici na granici će vam unijeti štambilj u putovnicu pri ulasku i izlasku iz Schengenskog područja kako bi bili sigurni da poštujete to ograničenje od 90 dana.

Ako planirate obavljati plaćenu aktivnost tijekom svog boravka u državi članici Schengena, možda ćete morati podnijeti zahtjev za vizu za kratkotrajni boravak (viza tipa C). Molimo da se za više informacija obratite nadležnim konzularnim tijelima u državi članici Schengena u koju putujete.

Vaši članovi obitelji koji nisu građani EU-a možda će trebati vizu za ulazak u Hrvatsku i druge države članice EU-a/Schengena, ovisno o njihovom državljanstvu. Provjerite pregled viznog sustava i pročitajte informacije o postupku izdavanja vize ako im je ona potrebna.
 
Za više informacija posjetite:

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske: Informacija o budućim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije (EN).

Podsjetnik Europske komisije: Pitanja i odgovori – prava državljana Ujedinjenog Kraljevstva prema Sporazumu o povlačenju (EN).