Europski tjedan 2013.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u suradnji s Delegacijom Europske unije, županijskim savjetima za europske integracije i drugim partnerima, nizom aktivnosti obilježilo je 14. Europski tjedan, posljednji koji se obilježava u Hrvatskoj kao nečlanici Europske unije.

Informiranje javnosti o europskim temama, posebno onim koji se tiču korištenja sredstava iz EU fondova te promjenama koje Hrvatsku i njene građane očekuju skorim ulaskom u Europsku uniju, bile su teme koje su obilježile ovogodišnji Europski tjedan.

Program Europskog tjedna predstavljen je medijima i javnosti, 6. svibnja multimedijalnom izložbom „Ja-građanin EU-a“ te press konferencijom prve potpredsjednice Vlade i mvep Vesne Pusić i šefa Delegacije EU u RH veleposlanika Paula Vandorena.

U okviru Europskog tjedna obilježava se i Dan Europe - 9. svibnja, kada je 1950. godine objavljena Schumanova deklaracija, što se smatra prijelomnim događajem u integraciji europskih država koja je potom uslijedila.

 


Izvor: MVEP – Priopćenje, 6. svibnja

No, Europski tjedan nije obilježen samo u Zagrebu nego i u brojnim županijama u cijeloj Hrvatskoj.

Tako su u Brodsko-posavskoj županiji, 7. svibnja, održani dani otvorenih vrata Hrvatske gospodarske komore na temu Brodsko – posavska županija i Europska Unija - „Znanje → EU projekti → sredstva = razvoj“. U suradnji s organizacijama civilnog društva u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu održane su brojne radionice, predavanja, tribine, na kojima su građani imali priliku dobiti informacije o mogućnostima koje im se pružaju kao građanima Europske unije.


Izvor: EBROD.NET - Građanski portal Slavonskog Broda

Središnji događaj Europskog tjedna u Istarskoj županiji obilježen je svečanim otvaranjem Centra za europske studije i međunarodnu suradnju, 9. svibnja, u srednjovjekovnom kaštelu Bembo u Balama, koji je Istarska županija osnovala u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i Asocijacijom agencija lokalne demokracije (ALDA). Centar bi trebao biti još jedna institucija Istarske županije koja će pridonijeti jačanju apsorpcije europskih sredstava te omogućiti edukaciju javnog, privatnog i civilnog sektora o europskim fondovima i projektima, regionalnom razvoju i europskim integracijama. Na dan otvaranja Centra, a povodom obilježavanja Dana Europe, održan je okrugli stol na temu „Uloga regija u europskoj uniji“.


Izvor: Istarska županija

Dubrovačko-neretvanska županije sudjelovala je na Danu otvorenih vrata u Bruxellesu, 4. svibnja, kada sve europske institucije otvaraju svoja vrata javnosti. Tom prilikom Dubrovačko-neretvanska županija informativnim štandom postavljenim u Odboru regija predstavila turističku i gastronomsku ponudu, mogućnosti stranih investicija uz primjere uspješno implementiranih projekata financiranih iz europskih fondova.

Tijekom Europskog tjedna u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Regionalna razvojna agencija DUNEA i Europski dom Dubrovnik predstavili su katalog „Dobrodošli u EU“ u kojem je navedeno 37 projekata, koje su provodile različite udruge, institucije, agencije i jedinice lokalne samouprave, a koji su u protekle četiri godine financirani iz EU fondova.

U gornjogradskoj palači Dverce u Gradu Zagrebu dodijeljene su nagrade pobjednicama natječaja „Vizualni identitet proslave Dana Europe u Gradu Zagrebu 2013“. Pobjednički rad predstavljen je na promotivnom plakatu povodom proslave Dana Europe, a koji se već osmu godinu obilježava u Gradu Zagrebu.


Izvor: Zagreb.hr

Dan Europe u Karlovačkoj županiji obilježen je edukativno - umjetničkim projektom “Živjeti s prirodom”, u Vrbanićevu perivoju u Karlovcu. Riječ je o projektu koji se šestu godinu provodi u suradnji s Gradom Karlovcem i županijskim Upravnim odjelom za europske poslove, međunarodnu i regionalnu suradnju. U samom perivoju održano je šesnaest radionica, od muziciranja na bocama napunjenih vodom iz rijeke Korane, preko ispisivanja eko misli Brailleovim pismom, izrade i oslikavanja platnenih vrećica i majica, izrade staklenih i keramičkih instalacija, rekreativne i edukativne igre za djecu, poput učenja o perivojnim obilježjima.


Izvor: KAportal.hr

Krapinsko-zagorska županija je na Dan Europe, 9. svibnja, dodijelila nagradu za najbolji likovni crtež pobjedniku natječaja "Moja Europa", koji je prethodno raspisala za učenike srednjih škola s područja Županije, a kojim su učenici pozvani da likovno izraze svoju percepciju Europe kroz doživljaj europske arhitekture, povijesti, ljudi, ali i događaja. Prema riječima pobjednika, autora Kristofora Piljeka, na akvarelu velika žena simbolizira EU, a mala Hrvatsku koja bi se tek trebala pridružiti Europskoj uniji. Nagrada za najbolji crtež je put u Beč, a između ostalog posjetit će i Agenciju Europske unije za temeljna prava.

 


Izvor: Zpress, Portal Hrvatskog zagorja

U Međimurskoj županiji Europski tjedan obilježen je u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću postavljanjem štandova s informativnim i promotivnim materijalima. U prostorijama Međimurske županije, u utorak, 7. svibnja, održana je 5. Sjednica Dječjeg Europskog parlamenta na kojoj su djeca dječjeg vrtića „Dječja mašta“ kao EU parlamentarci pokazali svoje znanje o Europskoj uniji. Djeca su, u razgovoru sa županom Perhočem, zaželjela više bicikala, a manje automobila na međimurskim cestama. Tijekom Europskog tjedna održan je EU kviz pet timova osnovnih škola, a pobijedila je OŠ Nedelišće. Djeca iz dječjih vrtića sudjelovala su u aktivnostima oslikavanja gradskih trgova u kojima se odvijala proslava, a na temu EU-a.


Izvor: Međimurska županija

Europski tjedan u Međimurskoj županiji završio je održavanjem javne tribine „Građanska Hrvatska u Europi građana“, 11. svibnja u Dvorani Scheier. Na tribini je gostovala prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i održala kratko predavanje na temu „Što hrvatske građane kao građane Europe očekuje nakon ulaska u članstvo Europske unije“.


Izvor: Međimurska županija

U Požeško-slavonskoj županiji u povodu obilježavanja Dan Europe, 9. svibnja, Glazbena škola Pakrac održala je prigodni koncert.


Izvor: 034portal.hr

U Sisačko-moslavačkoj županiji Europski tjedan je otpočeo otvaranjem izložbenog prostora "Sisačko-moslavačka županija u srcu Europe" u Sisku, s ciljem da se građanima predstave nositelji projekata financiranih sredstvima EU fondova, a koji se provode na području Županije.


Izvor: Sisačko-moslavačka županija

Tijekom Europskog tjedna u Sisku i Glini održana su predavanja i radionice o mogućnostima koje se pružaju mladima u Europskoj uniji u okviru programa Zajednice (Mladi na djelu, Program za cjeloživotno učenje, program PROGRESS, CIP, Inteligentna energija Europe).

Europski tjedan završio je okruglim stolom „Pripremljenost Sisačko-moslavačke županije za pristupanje EU“ u Kutini, 13. svibnja, na kojem su predstavnici upravnih odjela županije predstavili dosadašnje rezultate te pripremljenost na regionalnoj razini u razvoju konkurentnosti na području poljoprivrede i ruralnog razvoja, dok je predstavnik Petrokemije predstavio projekte u području zaštite okoliša.

U Varaždinskoj županiji u okviru Europskog tjedna tradicionalno se održala manifestacija „Europa u srcu Varaždinske županije - Hrvatska razglednica putuje Europom“, na kojoj su sudjelovala djeca iz vrtića Varaždinske županije u suradnji s Društvom Naša djeca Varaždin. Vrtići su predstavili pojedinu državu članicu Europske unije, pri čemu je ovogodišnja novost snimanje prigodne razglednice prijateljima u države članice Europske unije. Poruka će se poslati veleposlanstvima, uz zamolbu da se proslijedi vrtiću iz države članice.


Izvor: Varaždinska županija

Na Varaždinskom Trgu Kralja Tomislava te na Franjevačkom trgu održan je gastronomski spektakl „Okusi Hrvatske“, središnja manifestacija obilježavanja ovogodišnjeg Europskog tjedna i ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Na ukupno trideset štandova svojim autohtonim, enološkim i gastronomskim delicijama predstavile su se sve hrvatske županije i Grad Zagreb.


Izvor: Varaždinska županija

U organizaciji Virovitičko-podravske županije i VIDRA-e - Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije obilježen je Dan Europe, 9. svibnja. Izložbom brošura EU projekata ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici mogle su se dobiti brošure s tridesetak provedenih projekata u programima socijalno-gospodarskog oporavka, prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska te IPA IV razvoja ljudskih potencijala.

Tijekom Europskog tjedna štandovi s informativnim materijalima namijenjenima informiranju javnosti Virovitičke županije bili su postavljeni u Orahovici, Pitomači, Slatini i Virovitici.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji Europski tjedan obilježen je nizom informativnih i obrazovnih aktivnosti u organizaciji Županije, AR HRAST d.o.o. te u suradnji sa županijskim institucijama i organizacijama civilnog društva. Obilježavanje Dana Europe, 9. svibnja, odvijalo se u pješačkoj zoni grada Vukovara uz sajam EU projekata, na kojem je veliki broj institucija i organizacija civilnog društva predstavio građanima svoje projekte uz razmjenu iskustava, ideja i znanja te predstavljanje dijela proizvodnog programa na prodajnoj izložbi. Tijekom Europskog tjedna djeca su iskazivala svoje viđenje Europe oslikavanjem betona i izradom plakata u okviru projekta Ulična akcija „Šarena Europa“. Info štandovi postavljeni su u svim gradovima Vukovarsko-srijemske županije i svim LAG-ovima.

U Vinkovcima je održan Ciklo event „Biciklom u Europu“, na kojem su svi profesionalni i rekreativni biciklisti mogli sudjelovati u vožnji biciklom kroz Rutu Srijem od 27 kilometara (Vinkovci - Privlaka - Rokovci/Andrijaševci - Vinkovci).


Izvor: Vukovarsko-srijemska županija

Tematskim predavanjima, javnim tribinama, info štandovima s promotivnim materijalima te gastronomskom ponudom, ovogodišnji Europski tjedan obilježen je i u ostalim hrvatskim županijama.

 

11. svibnja 2013. godine - Središnja proslava Dana Europe u Zagrebu

Središnja proslava Dana Europe u Zagrebu održana je 11. svibnja na Cvjetnom trgu, na kojem su se info štandovima predstavili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska gospodarska komora, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Europski parlament - Ured za informiranje, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj te veleposlanstva država članica Europske unije. Građanima su podijeljene informacije i edukativne publikacije o mogućnostima i izazovima koje donosi buduće članstvo Hrvatske u Europskoj uniji kao i iskustvima pojedinih država članica. U zabavnom dijelu programa nastupila su djeca iz Eurocampusa - Njemačke i Francuske škole u Zagrebu koji su otpjevali Odu radosti, a koncert su održale Three Ladies (Maja Vučić, Ivana Radovniković i Branka Delić). U obilježavanju Dana Europe, sudjelovali su prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren te brojni veleposlanici država članica EU.

 


Izvor: MVEP, Press

6. svibnja 2013. godine - Svečano otvorenje projekta „Dani EU“ u Zagrebu

U okviru Europskog tjedna na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu organizirani su „14. Dani Europske unije“, projekt koji za cilj ima studentima fakulteta, ali i ostalim zainteresiranima približiti mogućnosti te potaknuti studente na samostalno i kritičko razmišljanje o prilikama koje se otvaraju članstvom u Europskoj uniji. Svečanost otvorenja ovogodišnjeg projekta, pod nazivom „28. zvjezdica Europe“, održana je 6. svibnja. Na svečanosti otvaranja sudjelovala je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je studentima, njihovim profesorima i ostalim uzvanicima poručila: „Studirajte brzo, diplomirajte hitno i dođite raditi jer nam trebaju ljudi koji će znati i moći formulirati naše projekte, politike i stavove s kojima ćemo nastupati prema europskim institucijama.“

Tijekom dvodnevnog trajanja Dana EU, uz predstavljanje stipendija iz država članica Europske unije, održana su i predavanja na teme budućeg hrvatskog članstva u EU i promjena koje članstvo donosi.


Izvor. MVEP

7. svibnja 2013. godine – konferencija "Koliko smo spremni za članstvo i fondove EU?"

U organizaciji Centra za EU Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na konferenciji "Koliko smo spremni za članstvo i fondove EU?" u zagrebačkom Hotelu Westin, okupilo se više od 400 sudionika, predstavnika državne uprave, gospodarstva i resornih institucija. Uvodna izlaganja održali su predsjednik HGK Nadan Vidošević te prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Pritom je ministrica Pusić kazala da uopće nije upitno funkcioniranje Hrvatske u EU niti je to, unatoč brojnim rizicima, opasnost nego izvrsna prilika koju treba znati iskoristiti, tim više što će nam do 2020. godine na raspolaganju biti 11,7 milijardi eura iz EU fondova, većinom za financiranje velikih infrastrukturnih i javnih, ali i projekata poduzetnika. Predsjednik HGK Vidošević izrazio je optimizam i vjeru u snagu hrvatskog intelektualnog kapitala i kolektivnog organiziranja u vezi s funkcioniranjem Hrvatske u EU, ali smatra i da Hrvatska za sve to još nije dovoljno spremna. Na konferenciji je rečeno da ulazak Hrvatske u EU treba vidjeti i kao veliku priliku, ali i poticaj nacionalnom gospodarstvu u pokretanju rasta proizvodnje, konkurentnosti te privlačenja inozemnih izravnih ulaganja.


Izvor: MVEP, Hina

7. svibnja 2013. godine - edukativna kampanja "Okusi za sve jezike"

Prehrambena industrija Podravka predstavila je edukativnu kampanju "Okusi za sve jezike" kojom se želi istaknuti važnost cjeloživotnog obrazovanja i učenja stranih jezika te promovirati Podravkine brendove koji su već niz godina prisutni na europskim tržištima. Pokrovitelj kampanje je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a kampanjom će se kroz niz aktivnosti usmjerenih prema građanima obilježiti skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Na predstavljanju kampanje prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je kako je kulinarstvo jedna od najefikasnijih metoda međunarodne komunikacije, a da je ova akcija koja podržava učenje jezika pozitivna, jer je poznavanje jezika vještina bez koje generacije koje će voditi Hrvatsku u Europskoj uniji ne mogu funkcionirati. Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić predstavio je projekt te istaknuo kako ova akcija utječe na razvoj svijesti u društvu o važnosti cjeloživotnog  obrazovanja.

Podravka se tijekom svibnja pridružila događanjima u različitim dijelovima Hrvatske u kojima je obilježen Dan Europe i skori ulazak Hrvatske u EU. U Opatiji je 9. svibnja organiziran "EU-Brunch" - druženje glazbenika, diplomata i kvarnerskih uglednika pod motom "Okusi za sve jezike" te na Euro Gastro Festivalu koji se održao 11. svibnja u Dubrovniku, a tom prigodom građani i posjetitelji Grada Dubrovnika upoznati su s gastronomijama svih država članica EU, ali i gastronomijom Hrvatske kao buduće 28. članice EU-a.


Izvor: MVEP