Europski tjedan 2012.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ove je godine, u suradnji s Delegacijom Europske unije, županijskim savjetima za europske integracije i drugim partnerima, nizom događaja i aktivnosti obilježilo Europski tjedan. Kao i ranijih godina, naglasak je stavljen na informiranju javnosti o europskim temama i promjenama koje Hrvatsku i njene građane očekuju skorim ulaskom u Europsku uniju. Podsjetimo, tijekom Europskog tjedna obilježava se Dan Vijeća Europe, 5. svibnja, kada je u Londonu 1949. godine osnovana ta međunarodna organizacija koja danas okuplja 47 zemalja s europskog kontinenta kao i iz bližeg susjedstva te Dan Europe, 9. svibnja, kada je 1950. godine objavljena Schumanova deklaracija što se smatra prijelomnim događajem u integraciji europskih država koja je potom uslijedila. Program Europskog tjedna predstavljen je medijima i javnosti 2. svibnja 2012. godine na konferenciji za novinare koju su održali ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren. U nastavku slijedi pregled najznačajnijih zbivanja kojima su obilježena gore spomenuta dva važna datuma iz povijesti europskih integracija.

 

 

Europski tjedan po hrvatskim županijama

 

Europski tjedan u Karlovačkoj županiji otvoren je 3. svibnja 2012. godine svečanom sjednicom Savjeta za europske integracije Karlovačke županije u Karlovcu. Pored svečane sjednice, u Gradskoj vijećnici učenicima i njihovim profesorima dodijeljene su prigodne nagrade za projekt EU u mojoj školi te za likovne radove na temu Europske unije. Okupljenim uzvanicima i zainteresiranim građanima tom su prilikom predstavljeni i EU projekti Karlovačke županije i tamošnje Razvojne agencije.

 

 

Narednog dana, 4. svibnja 2012. godine, u Sisku je održana tematska sjednica županijskog Savjeta za europske integracije na temu Strukturni fondovi, prioriteti Republike Hrvatske te korištenje istih. Istog dana na Trgu Ljudevita Posavskog otvoren je izložbeni prostor na kojem su javnosti bili prikazani projekti ostvareni u Sisačko – moslavačkoj županiji, a financirani iz pretpristupnih fondova Unije. Građani su tom prilikom mogli sudjelovati i u kvizu Koliko poznajem EU?

 

 

Predavanjem nazvanim Strukturni fondovi te fondovi za čije se korištenje priprema Grad Zagreb čelnim ljudima Grada približeno je i ovo područje djelovanja EU-a. Predavanje je bilo namijenjeno zastupnicima Skupštine Grada Zagreba, vijećnicima u Vijećima gradskih četvrti, čelnicima gradskih upravnih tijela i osobama koje rade na poslovima vezanima uz Europsku uniju.

 

Središnji događaj u programu obilježavanja Europskog tjedna u Međimurskoj županiji održan je 7. svibnja 2012. godine u Čakovcu. Na javnoj tribini Republika Hrvatska – nova članica Europske unije sudjelovala je i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Pred 500-tinjak Čakovčana, mahom srednjoškolaca i studenata, ministrica Pusić održala je predavanje tijekom kojeg je, između ostalog, istaknula kako je Hrvatska završetkom pregovora otvorila novu razvojnu fazu te da mogućnosti koje nam članstvo otvara sami moramo znati prepoznati i iskoristiti. Podsjetila je da je proces pristupanja Europskoj uniji za Hrvatsku značio proces izgradnje institucija u kojemu smo stekli iznimno znanje i iskustvo, a koje nam može poslužiti za buduće bolje pozicioniranje u regiji, ali i unutar Unije.

 

 

Središnja proslava Dana Europe u Zagrebačkoj županiji održana je 10. svibnja u Zaprešiću kojom prigodom je Srednja škola Ban Josip Jelačić proglašena partnerskom školom Savezne Republike Njemačke. Tim je povodom istog dana u školi održana serija predavanja na temu Europe i EU-a od kojih izdvajamo samo neka: Što čita i sluša moj vršnjak u Europi?, Stereotipi i predrasude: što doista znam o europskim narodima i vjerama? te Hrvatski znanstvenici u Europi.

 

 

U okviru ovogodišnjeg Europskog tjedna, uz niz programa priređenih u zagorskim školama, 10. svibnja 2012. godine u Zaboku u Krapinsko – zagorskoj županiji održano je i predavanje o kohezijskoj politici i strukturnim instrumentima Europske Unije. Predstavnici županije i njenih institucija, zdravstvenih, obrazovnih, komunalnih i turističkih poduzeća i organizacija te predstavnici općina, gradova, obrtničke i gospodarske komore raspravljali su o budućem sustavu upravljanja, financijskim perspektivama te posebno izazovima koji stoje pred Hrvatskom i njihovom županijom.

 

 

Tematskim predavanjima, javnim tribinama, info-štandovima s promotivnim materijalima te gastronomskom ponudom ovogodišnji Europski tjedan obilježen je i u ostalim hrvatskim županijama.

 

 

5. svibnja 2012. godine - Središnja proslava Dana Europe u Zagrebu

 

Središnja proslava povodom obilježavanja Dana Europe održana je 5 svibnja 2012. godine u Zagrebu. Program je održan na Cvjetnom trgu na kojem su se info-štandovima predstavili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj te veleposlanstva država članica Europske unije. Građani su tom prilikom mogli dobiti informacije i besplatne edukativne publikacije o mogućnostima i izazovima koje donosi buduće članstvo u Europskoj uniji kao i iskustva pojedinih zemalja članica. Događaj je bio popraćen i zabavnim programom s nastupima dječjeg zbora Zagrebački mališani, predstavom za djecu „Djevojčica i roda“, te koncertom Three Ladies (Maja Vučić, Ivana Radovniković i Branka Delić). U programu su, između ostalih, sudjelovali i zamjenik ministrice Joško Klisović, pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić te šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren.

 

 

 

7. svibnja 2012. godine - Svečano otvorenje projekta Dani EU u Zagrebu

 

Već se tradicionalno u okviru Europskog tjedna na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu organiziraju Dani europske unije, projekt koji za cilj ima studentima fakulteta, ali i ostalim zainteresiranim približiti mogućnosti koje se otvaraju studentima i mladim poduzetnicima članstvom u Europskoj uniji. Svečanost otvorenja ovogodišnjeg projekta, pod nazivom Mladi u Europskoj uniji – Od hrvatskog studenta do europskog poduzetnika, održana je 7. svibnja 2012. godine. U programu je sudjelovala i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja se pozdravnim govorom i uvodnim predavanjem obratila prisutnim studentima, njihovim profesorima i ostalim uzvanicima. Tom prilikom ministrica Pusić istaknula je kako je zahvaljujući procesu pristupanja Europskoj uniji, Hrvatska uspostavila brojne institucije koje do prije desetak godina nije imala, a postojeće su dodatno unaprijeđene i funkcioniraju prema višim standardima. Projekt na Ekonomskom fakultetu okončan je 9. svibnja uz niz radionica, predavanja i okruglih stolova, a sve na temu EU-a.

 

 

 

8. svibnja 2012. godine - Otvorena vrata MVEP-a u Zagrebu

 

Učenici iz šest zagrebačkih srednjih škola - Srednje ekonomske škola INOVA, Prve tehničke škole Tesla, Škole za medicinske sestre Mlinarska, Opće privatne gimnazije, Srpske pravoslavne opće gimnazije te Srednje grafičke škole, dobili su 8. svibnja 2012. godine priliku posjetiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u Zagrebu u sklopu Dana otvorenih vrata MVEP-a. Djelatnici Ministarstva učenicima su održali predavanje na temu Hrvatska – 28. članica EU: mogućnosti za mlade, te potom odgovarali na njihova pitanja vezana uz predstojeće članstvo u Europskoj uniji. Tom prigodom ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s učenicima završnih razreda zagrebačke Prve tehničke škole Tesla i Srednje medicinske škole Mlinarska te im ukratko predstavila rad i djelokrug Ministarstva, osobito onaj koji se tiče europskih pitanja. Dan otvorenih vrata MVEP-a organizira se već treću godinu zaredom, a namijenjen je srednjoškolcima grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ovim se putem do sada više od 1300 srednjoškolaca upoznalo s radom Ministarstva i pripremama za članstvo u Europskoj uniji.

 

 

 

8. svibnja 2012. godine - Dan Europe u Splitu i Euro gastro-festival EU28 u Splitu

 

Euro gastro festival – EU28, održan u Splitu 8. svibnja 2012. godine, bio je prilika da se Europska unija doslovno i okusi. Na 28 gastro-štandova na splitskim Prokurativama građani su imali priliku upoznati se i s kulinarskim specijalitetima i posebnostima država članica Europske unije počevši od piletine s pivom pa sve do bakalara s kiselim vrhnjem. S druge strane Prokurativa smjestili su se info-štandovi na kojima su se okupljenima nudile informativne publikacije i materijali Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i veleposlanstava država članica Europske unije. Na događaju su, između ostalih, sudjelovali i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren. Program je popraćen i izravnim prijenosom u emisiji HRT-a Hrvatska uživo/Euromagazin uživo.

 

 

 

9. svibnja 2012. godine - Europski ručak s nogu u Opatiji

 

Povodom obilježavanja Dana Europe u Ugostiteljskoj školi u Opatiji priređen je sedmi put po redu Europski doručak. Između ostalih, događaju su se odazvali šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren te pomoćnik ministrice MVEP-a Hrvoje Marušić. Nakon doručka domaćini i njihovi gosti uputili su se na opatijsku tržnicu na druženje s građanima.

 

 

 

12. svibnja 2012. godine - Rekreativna utrka Sportom u EUropu u Samoboru

 

Ovogodišnji Europski tjedan završio je atletskim druženjem u Samoboru nazvanim Sportom u EUropu. U organizaciji atletskog kluba Marathon 2006 te uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova održano je nekoliko rekreativnih utrka počevši od baby maratona za djecu do 3 godine starosti, učenike osnovnih i srednjih škola te na koncu rekreativna utrka građana na 2.300 metara. Pobjednici su primili prigodne medalje, pehare i diplome.