UNTAES

15. siječnja 2013. obilježena je petnaesta godišnjica mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Tada je, 15. siječnja 1998., završen dvogodišnji mandat Prijelazne uprave Ujedinjenih naroda za Istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem – UNTAES koja se smatra jednom od najuspješnijih mirovnih operacija u povijesti UN-a.

UNTAES je uspostavljen na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1037 od 15. siječnja 1996., a radi provođenja Erdutskog sporazuma. Ovom je mirovnom misijom omogućena provedba demilitarizacije, početak procesa povratka prognanika i izbjeglica, uspostava policijskih snaga te lokalnih izbora na području hrvatskog Podunavlja, a također je i potvrđena neovisnost, suverenitet i teritorijalna cjelovitost Republike Hrvatske.

Uspješnom završetku mandata misije pridonijeli su napori međunarodne zajednice, ali i odlučna opredijeljenost Republike Hrvatske da ostvari puni suverenitet u Istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu pregovorima i mirnim putem što je onda otvorilo put normalizaciji odnosa i suradnji u regiji. Uspješni završetak mirovne misije UNTAES te stečeno iskustvo, Hrvatsku čini relevantnim partnerom u mirovnim i civilnim misijama čiji je cilj jačanje sigurnosti, izgradnja povjerenja te mira u konfliktnim i post-konfliktnim područjima u svijetu.