Žene u mirovnim misijama (Rezolucija 1325)

Ujedinjeni narodi i regionalne organizacije, osobito NATO i EU, pridaju veliku pozornost ulozi žena u mirovnim misijama i operacijama, pozivajući se na rezoluciju Vijeća sigurnosti 1325 iz 2000. godine pod nazivom „Žene, mir i sigurnost“. Otvorivši novo područje u svom radu, Vijeće sigurnosti je do danas usvojilo još devet srodnih rezolucija o ženama, miru i sigurnosti koje su značajno pridonijele jačanju sveobuhvatnog pristupa sigurnosti, postavljajući dva primarna cilja: 1) ravnopravno sudjelovanje žena na svim razinama odlučivanja u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim tijelima i mehanizmima za sprječavanje, vođenje i rješavanje sukoba kao i u mirovnim procesima i 2) sprječavanje nasilja nad ženama i djevojčicama tijekom i nakon sukoba te njihova sveobuhvatna zaštita ne samo od nasilja već i u smislu ostvarenja njihovih ljudskih prava u okviru ustava, izbornog sustava, policije i pravosuđa. Najučinkovitijim alatom za provedbu rezolucija Vijeća sigurnosti o ženama, miru i sigurnosti smatraju se nacionalni akcijski planovi (NAP) koji predstavljaju službeni implementacijski okvir za primjenu normi i ostvarenje ciljeva ovih rezolucija na nacionalnoj razini. NAP-ove je dosad  usvojilo 80 država članica UN-a, a Europa je regija s najviše usvojenih NAP-ova (28), pri čemu prednjače države članice EU i NATO saveza (20). EU od 2008. te NATO od 2010. provode vlastite akcijske planove,  potičući svoje države članice da to čine na nacionalnoj razini.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je u srpnju 2011. godine prvi Nacionalni akcijski plan za provedbu rezolucije VS 1325 koji je konkretnim mjerama značajno pridonio povećanju udjela žena u obrambeno-sigurnosnom sektoru kao i podizanju svijesti i razvoju sposobnosti nadležnih tijela za primjenu sveobuhvatnog, rodno osjetljivog pristupa miru i sigurnosti. U kolovozu 2019. prihvaćen je novi akcijski plan za razdoblje od 2019. do 2023. godine (NAP II) s posebnim naglaskom na sudjelovanju žena u mirovnim procesima i operacijama.

Udio žena u vojnim kontingentima koje Hrvatska upućuje u međunarodne operacije potpore miru iznosi oko 6 %. Od 2003. godine, kad su se prve pripadnice Oružanih snaga RH priključile prvom hrvatskom kontingentu misije ISAF u Afganistanu, više od 400 žena sudjelovalo je u mirovnim misijama i operacijama širom svijeta, među kojima i više desetaka policijskih službenica. Kao znak podrške sudjelovanju žena u mirovnim misijama i operacijama (slijedom obveze preuzete na Peacekeeping Summitu 2014.), MVEP od 2015. financira i organizira obuku policijskih službenica iz trećih zemalja za upućivanje u UN-ove  mirovne misije (UNPOC tečaj). Dvotjedni tečaj provodi se u suradnji s MORH-om i MUP-om u „Obučnom središtu za međunarodne vojne operacije Josip Briški“ u Rakitju. Obuka inozemnih policajki integrirana je u jednomjesečni međunarodni tečaj za vojne promatrače (UNMOC), čime se dodatno naglašava važnost vojno-civilne suradnje u provedbi mirovnih operacija te uvježbava rad u multinacionalnom okruženju. Dosad je provedeno pet UNPOC tečaja s više od 50 polaznica iz svih dijelova svijeta koje su uspješno obučene za sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a.