Multilateralne organizacije i inicijative

 

Ujedinjeni narodi - Organizacija Ujedinjenih naroda nastala je nakon Drugog svjetskog rata i održane konferencije u San Franciscu kada je 26. lipnja 1945. potpisan njezin temeljni akt - Povelja UN-a, a koji je stupio na snagu 24. listopada iste godine. Stoga se ovaj datum obilježava kao Dan UN-a. Na temelju Odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 22. svibnja 1992. Republika Hrvatska od toga je datuma postala članicom Ujedinjenih naroda, te na temelju pristupa i stranka Povelje Ujedinjenih naroda te Statuta Međunarodnog suda.

Više informacija na www.un.org


 

 

NATO - Republika Hrvatska postala je članica Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora 1. travnja 2009. godine. Sudjelovanjem u vojnim operacijama Saveza Hrvatska podiže svoj ugled u svijetu, ispunja pritom svoje međunarodne odgovornosti u stabilizaciji opasnih kriznih žarišta iz koji se nestabilnost prelijeva, dok razvija sposobne i učinkovite Oružane snage, sukladne onima savezničkima i prenosi svoja prethodno stečena znanja.

Više informacija na www.nato.int

 


 

 

Vijeće Europe - Postavši članicom Vijeća Europe 6. studenog 1996., Hrvatska se pridružila najstarijoj europskoj organizaciji, čija su načela od njezina osnutka do danas ostala nepromijenjena - promicanje ideala i standarda demokracije i pravne države, te zaštita i poštivanje ljudskih prava.

Ključni dokumenti:

Više informacija na hub.coe.int

 


 

 

OESS - Hrvatska je sudionica OESS-a od 24. ožujka 1992. Aktivno sudjeluje u procesu jačanja sigurnosti, poticanja suradnje, međusobnog povjerenja i jačanju preventivne diplomacije.

Više informacija na www.osce.org