Hrvatska u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama

Republika Hrvatska, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, sudjelovanjem u mirovnim misijama i operacijama aktivno pridonosi miroljubivom rješavanju kriza i stabilizaciji kriznih područja u svijetu. Hrvatska sudjeluje u međunarodnim misijama i operacijama sukladno vrijednostima i interesima koje dijeli s drugim članicama Ujedinjenih naroda, Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, u skladu s odredbama temeljnih dokumenata navedenih organizacija. Sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama predstavlja i važan instrument vanjske i sigurnosne politike kojim Hrvatska ostvaruje svoje nacionalne interese i vanjskopolitičke ciljeve. Donošenje odluke o sudjelovanju u međunarodnim misijama i operacijama u svakom se pojedinačnom slučaju temelji s jedne strane na općim nacionalnim interesima, vanjskopolitičkim i sigurnosnim procjenama i prioritetima, te s druge strane na objektivno raspoloživim resursima i konkretnoj analizi mogućih implikacija sudjelovanja u zemlji, odnosno regiji primateljici međunarodne misije i operacije.
 
Republika Hrvatska sudjeluje u međunarodnim mirovnim operacijama od 1999. godine, kada se prvih deset časnika Oružanih snaga priključilo Promatračkoj misiji Ujedinjenih naroda u Sijera Leoneu. Od tada pa do danas, Republika Hrvatska sudjelovala je u 44 međunarodne misije, operacije i borbene skupine, od čega 20 u okviru Ujedinjenih naroda (s oko 1.500 pripadnika/ca OS RH i 96 djelatnika MUP-a), 11 u okviru NATO-a (s oko 7.500 pripadnika/ca OSRH) i 13 u okviru EU (s oko 900 pripadnika/ca OSRH i 50ak policijskih službenika/ca). Ukupno je u misijama i operacijama sudjelovalo oko 10.000  pripadnika/ca OSRH, te oko 150 pripadnika/ca MUP-a (policijskih službenika/ca). Također, 10 hrvatskih diplomata i jedna diplomatkinja sudjelovalo je od 2005.-2015. godine u NATO misiji ISAF/Resolute Support u Afganistanu kao civilna potpora hrvatskim projektima razvojne suradnje.
 
Trenutno (veljača 2022.) u misijama i operacijama NATO-a sudjeluje 154 pripadnika OSRH (Kosovo – KFOR 141; Poljska – eFPBG-POL 4; Irak – NMI 7; Allied Solace – 2), u UN-u imamo 14 pripadnika (UNIFIL – Libanon 1; MINURSO – Zapadna Sahara 5; UNMOGIP – Indija i Pakistan 8), u misijama EU sudjeluju 2 pripadnika OSRH (ATALANTA 1; IRINI 1) koliko ih trenutno sudjeluje i u operaciji koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a protiv tzv. Islamske države „Inherent Resolve“ (OIR) u Kuvajtu i Iraku.  Sveukupno u misijama i operacijama sudjeluje 171 pripadnik OSRH.