Vizni informacijski sustav (VIS) i obrada osobnih podataka

Vizni informacijski sustav (VIS) središnji je informatički sustav za sve schengenske zemlje.
 
Glavna svrha viznog informacijskog sustava (VIS) je odgovarajuća provedba zajedničke vizne politike, konzularne suradnje i savjetovanja između središnjih tijela nadležnih za izdavanje viza, razmjenom podataka između država članica o zahtjevima za vize i povezanim odlukama, olakšanje postupka podnošenja i izdavanja viza, sprječavanje „kupovanja viza“, olakšanje borba protiv prijevara i provjere na vanjskim graničnim prijelazima i unutar područja država članica. VIS pomaže u identifikaciji svake osobe koja možda ne ispunjava ili više ne ispunjava uvjete za ulazak ili boravak na teritoriju država Schengena. VIS također uspostavlja kriterije i mehanizam za određivanje države članice odgovorne za razmatranje zahtjeva za azil koji je u jednoj od država članica podnio državljanin treće zemlje. Sustav sadrži osobne podatke osoba koje podnose zahtjev za schengensku vizu za kratkotrajni boravak. Prikupljanje vaših osobnih podataka u skladu sa standardiziranim schengenskim obrascem zahtjeva, spremanje vaše fotografije i otisaka prstiju obvezni su za obradu vašeg zahtjeva za vizu. Nedostavljanje takvih podataka rezultira nedopuštenošću zahtjeva.
 
VIS info letak
 
Pravni okvir
 
Pravna osnova za prikupljanje i obradu osobnih podataka utvrđena je Uredbom (EZ) br. 810/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 13. srpnja 2009. kojom se uspostavlja Zakonik Zajednice o vizama (Zakonik o vizama) i Uredbom (EZ) 767/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. srpnja 2008. o viznom informacijskom sustavu (VIS) i razmjeni podataka između država članica o vizama za kratkoročni boravak (Uredba o VIS-u). Podaci se dijele s nadležnim tijelima država članica EU-a. Ista ih obrađuju u svrhu odlučivanja o zahtjevu za vizu.
 
Osobni podaci i podaci koji se tiču odluke donesene po zahtjevu ili odluke o poništenju, ukidanju ili produljenju izdane vize bit će uneseni i pohranjeni u Vizni informacijski sustav (VIS) najduže pet godina, tijekom kojih će biti dostupni tijelima za izdavanje viza i tijelima nadležnim za provođenje provjera na vanjskim granicama i unutar država članica, tijelima za imigraciju i azil u državama članicama u svrhu provjere jesu li ispunjeni uvjeti za zakoniti ulazak i boravak na teritoriju država članica, utvrđivanje osoba koje ne ispunjavaju ili više ne ispunjavaju te uvjete, razmatranje zahtjeva za azil i određivanje nadležnosti u takvim slučajevima. Pod određenim uvjetima podaci će također biti dostupni nadležnim tijelima država članica i Europol-u u svrhu prevencije, otkrivanja i istrage terorističkih kaznenih djela i drugih teških kaznenih djela. Vaši osobni podaci također se mogu prenijeti u treće zemlje ili međunarodne organizacije u svrhu dokazivanja identiteta državljana trećih zemalja, uključujući i u svrhu povratka. Takav se prijenos može dogoditi samo pod određenim uvjetima utvrđenim u članku 31. Uredbe (EZ) br. 767/2008 (Uredba o VIS-u). VFS Global obrađuje osobne podatke u ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH te je vezan ugovornim klauzulama (Odluka Komisije 2010/87/EU), osiguravajući isti standard zaštite osobnih podataka kao i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH prema Općoj uredbi o zaštiti podataka (Uredba (EU) 2016/679).
 
Koja su prava nositelja podataka?
 
Sukladno čl. 15.-19. Uredbe (EU) 2016/679 (Opća uredba o zaštiti podataka) i članku 38. Uredbe (EZ) br. 767/2008 (Uredba o VIS-u), imate pravo na pristup svojim osobnim podacima, na izvod istih i na informacije o tome koja ih je država članica poslala u VIS. Također imate pravo na ispravak ili dopunu vaših osobnih podataka koji su netočni ili nepotpuni, na ograničenje obrade vaših osobnih podataka pod određenim uvjetima, te na brisanje osobnih podataka koji su obrađeni nezakonito.
 
Kako postupiti prilikom ostvarivanja ovih prava u Republici Hrvatskoj?
 
Tijelo nadležno za obradu podataka prikupljenih u postupku izdavanja viza je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Svoj zahtjev za pristup, ispravak, ograničenje ili brisanje možete uputiti Povjereniku za zaštitu osobnih podataka.
 
Zahtjev za pristup, ispravak i/ili brisanje osobnih podataka koji se obrađuju u viznom informacijskom sustavu (VIS)
 
Ispunjeni obrazac pošaljite izravno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske:

MINISTARSTVO VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA
Povjerenik za zaštitu osobnih podataka
Trg N. Š. Zrinskog 7-8, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: + 385 1 4597429
E-mail: SzZOP@mvep.hr
 
Ukoliko smatrate da su vaši osobni podaci nezakonito obrađivani usto imate pravo u svakom trenutku podnijeti pritužbu središnjem državnom nadzornom tijelu u Republici Hrvatskoj:
 
AGENCIJA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA (AZOP)
Selska cesta 136, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 1 4609000, Fax: +385 1 4609099
E-mail: azop@azop.hr
Web: www.azop.hr