Često postavljana pitanja

Sljedeća često postavljana pitanja su općenite prirode. Dane informacije ne uzimaju u obzir osobne ili specifične okolnosti svakog pojedinog slučaja i stoga se ne bi trebale smatrati osobnim ili pravnim savjetom.
 
1. Koje su zemlje dio schengenskog prostora?
 
Schengenski prostor obuhvaća sljedeće zemlje članice: Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Švicarska. Navedene zemlje primjenjuju zajedničku viznu politiku. Rumunjska i Bugarska zajedničku viznu politiku primjenjuju na zračnim i pomorskim graničnim prijelazima.
 
2. Što je schengenska viza?
 
Viza koja dopušta namjeravani boravak na teritoriju schengenskih država u trajanju od najviše 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana („viza za kratkotrajni boravak”) ili viza koja omogućuje tranzit kroz međunarodna tranzitna područja zračnih luka schengenskih država („zrakoplovno-tranzitna viza tipa A”). Načelno, izdana viza omogućuje posjet bilo kojoj schengenskoj državi tijekom istog putovanja, unutar valjanosti vize. Schengenska viza nije prikladna ako želite ostati u Schengenu dulje od 90 dana (radi primjerice zaposlenja ili sklapanja braka).
 
3. Trebam li vizu za ulazak u zemlju Schengena?
 
Kako biste saznali trebate li vizu za ulazak u Hrvatsku (Schengen), provjerite pregled viznog sustava na mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.
 
4. Mogu li ući u schengenski prostor u zemlji X, dok mi je vizu izdala schengenska država Y?
 
Kao načelno pravilo, možete prijeći bilo koju schengensku granicu s vizom koju je izdala bilo koja schengenska država. Međutim, viza za kratkotrajni boravak ne daje vam automatski pravo na ulazak u schengensko područje. Molimo vidjeti pitanje broj 13 o provjerama na vanjskim granicama. Zahtjev za izdavanje vize mora se podnijeti u predstavništvu zemlje Schengena koja je vaše glavno odredište.
 
5. Koliko dugo mogu ostati u schengenskom području na temelju svoje vize?
 
Schengenska viza je viza za kratkotrajni boravak te se u obliku naljepnice unosi u putovnicu ili za to predviđeni obrazac. Definicija "kratkotrajnog boravka" znači boravak od "90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana". To znači da ukupno trajanje vašeg boravka ne može biti dulje od 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana. Točno trajanje valjanosti vaše vize navedeno je na naljepnici pod naslovom “Trajanje boravka”. S vizom za jednokratni ulazak možete ući u schengenski prostor samo jednom. To je označeno na naljepnici vize "Broj ulazaka" s "01". Viza za dva ili više ulazaka omogućuje dva ili više ulazaka tijekom valjanosti vize. To je označeno na naljepnici vize s "02" ili "MULT" pod "Broj ulazaka".
 
6. Koliko dugo traje procedura dobivanja vize?
 
Načelno, odluka o podnesenom zahtjevu za vizu se donosi u roku od 15 dana. Ovaj rok se može produžiti do 45 dana, ovisno o okolnostima u svakom pojedinom slučaju. Logistička ograničenja u pojedinim afričkim zemljama (npr. SR Nigerija) mogu značajno produljiti vrijeme obrade zahtjeva. Zahtjev državljana pojedinih afričkih zemalja (npr. SR Nigerija, Kenija, Mozambik, Zimbabve, Ruanda, Uganda, Namibija, Malavi, Gana…) podliježu temeljitim provjerama u kojima sudjeluje više nadležnih tijela na različitim lokacijama, što značajno produljuje vrijeme obrade zahtjeva.
 
7. Koliko dugo prije početka namjeravanog posjeta trebam podnijeti zahtjev za vizu?
 
Zahtjevi se mogu podnijeti najranije šest mjeseci prije početka planiranog putovanja. Pomorci koji putuju u svrhu obavljanja službe mogu podnijeti zahtjev do devet mjeseci prije početka namjeravanog putovanja. Zahtjevi se moraju podnijeti najkasnije 15 dana prije planiranog polaska. Preporuča se da zahtjev za vizu podnesete ranije. Državni praznici odredišne schengenske države i zemlje u kojoj tražite vizu mogu ograničiti mogućnosti podnošenja zahtjeva i dostupnost termina. Termini za podnošenje u zadnji čas mogu biti ograničeni ili potpuno nedostupni (popunjeni). Nositelji vize za više ulazaka (koja vrijedi najmanje šest mjeseci) mogu podnijeti zahtjev za novu vizu prije isteka te vize.
 
8. Koliko košta podnošenje zahtjeva za vizu?
 
Pristojba za vizu u iznosu od 80,00 EUR mora se platiti prilikom podnošenja zahtjeva za vizu. Podnositelji zahtjeva koji svoje zahtjeve podnose unutar Južne Afrike plaćaju pristojbe za vizu u ZAR, dok će podnositelji zahtjeva iz SR Nigerije plaćati u valuti USD. Vizni centri VFS Global u Gani, Tanzaniji, Keniji, Bocvani i Namibiji pojedine usluge i/ili viznu pristojbu naplaćuju u lokalnim valutama. Dodatno se naplaćuju naknade za uslugu viznog centra te na pojedinim lokacijama i međunarodne bankarske naknade, kao i obavezna kurirska dostava. Moguća su izuzeća od plaćanja pristojbi za vizu za pojedine kategorije podnositelja zahtjeva. Cjenici viznih, obaveznih i neobaveznih pristojbi, dostupni su u na mrežnim stranicama te na vidljivim mjestima u čekaonicama svih viznih centara VFS Global.
 
9. Putovnica mi ističe za dva mjeseca. Mogu li podnijeti zahtjev za vizu?
 
Zahtjev se ne može podnijeti. Uvjet je da datum isteka vaše putovnice bude 3 mjeseca NAKON planiranog dana odlaska iz schengenske države. Međutim, u opravdanim hitnim slučajevima (npr. žurno liječenje), veleposlanstvo ili konzulat može odstupiti od ovog pravila.
 
10. Moju vizu izdalo je njemačko veleposlanstvo. Mogu li ju koristiti za putovanje u druge schengenske države?


Da. Prema schengenskim pravilima, schengenska viza općenito vrijedi za sve zemlje schengenskog prostora. No, zahtjev za izdavanjem vize uvijek morate podnijeti u viznom centru ili predstavništvu zemlje koja je vaše glavno odredište. Teritorijalna valjanost vaše vize navedena je na naljepnici vize pod naslovom “Vrijedi za”. Vidi pitanje br. 13 o provjerama na vanjskim granicama. Moguće je izdavanje viza s ograničenom teritorijalnom valjanošću.
 
11. Mogu li napustiti šengensko područje i ponovno se vratiti sa svojom šengenskom vizom?
 
Schengenske vize dopuštaju jedan, dva ili više ulazaka. S vizom za jednokratni ulazak možete ući u schengenski prostor samo jednom. To je označeno na naljepnici vize s "01". S vizom koja omogućuje dva ili više ulazaka možete izaći (napustiti prostor Schengena) i (ponovno) ući dva ili više puta tijekom valjanosti vize.
 
12. Imam valjanu dugotrajnu vizu/boravišnu dozvolu za zemlju koja je dio schengenskog prostora. Trebam li vizu za putovanje u druge zemlje Schengena?
 
Ne. Boravišna dozvola koju je izdala jedna schengenska država omogućuje vam putovanje ili boravak u drugim schengenskim državama, uz poštovanje maksimalnog trajanja „kratkotrajnog boravka” (boravak do 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana).
 
13. Moram li predočiti neki drugi dokument na vanjskim schengenskim granicama osim putne isprave sa schengenskom vizom?
 
Viza za kratkotrajni boravak ne daje vam automatski pravo na ulazak u schengensko područje. Na granici (ili tijekom drugih kontrola) možda ćete uz vizu morati pokazati i dodatnu dokumentaciju, na primjer dokaz da imate dovoljno sredstava za pokrivanje troškova boravka, kao i povratnog putovanja. Stoga se preporučuje da sa sobom nosite kopije dokumenata koje ste predočili prilikom podnošenja zahtjeva za vizu (npr. pozivna pisma, potvrde o putovanju, drugi dokumenti koji opravdavaju svrhu vašeg boravka).
 
14. Imam letove s presjedanjem, sa zaustavljanjem u zračnoj luci države Schengena. Moram li podnijeti zahtjev za zrakoplovno-tranzitnu vizu ili vizu za kratkotrajni boravak?
 
Važno je razlikovati: 1) tranzit kroz međunarodno tranzitno područje zračne luke (nastavak putovanja na kojem ne napuštate međunarodno tranzitno područje zračne luke); i 2) tranzit preko teritorija države članice, iako ograničen na zračnu luku (nastavak putovanja na kojem napuštate međunarodno tranzitno područje zračne luke). Zrakoplovno-tranzitna viza (A) ovlašćuje vas da prođete kroz međunarodnu tranzitnu zonu u zračnoj luci koja se nalazi na teritoriju schengenske države i da čekate povezani let za zemlju koja nije članica Schengena. Viza tipa „A“ vam ne dopušta ulazak na schengensko područje (na primjer, odsjesti u hotelu ili letjeti u drugu schengensku državu). Putovanje u schengensku državu preko druge schengenske zračne luke ne smatra se tranzitom, kao niti putovanje u ne-schengensku zemlju preko 2 schengenske zračne luke. Svi letovi između dvije ili više schengenskih država smatraju se domaćim letovima. Ovisno o vašem državljanstvu, možda ćete trebati vizu za kratkotrajni boravak dok ulazite u schengensko područje - čak i ako boravak traje samo nekoliko sati i ostajete u zračnoj luci (izvan međunarodne tranzitne zone).
 
15. Može li se moja viza produžiti?
 
Prilikom podnošenja zahtjeva za produljenje vize morate dokazati da zbog razloga više sile, humanitarnih razloga ili ozbiljnih osobnih razloga nije bilo moguće napustiti državno područje država članica prije isteka vaše vize ili odobrenog razdoblja vašeg boravka. U pravilu, viza se može produžiti samo ako ste u schengenskom području boravili manje od 90 dana u proteklih 180 dana i ako vaša trenutna viza još nije istekla.
 
16. Viza mi je odbijena. Hoće li se naknada za vizu vratiti?
 
Naknada za vizu se ne vraća. Možete ponovno podnijeti zahtjev bez obzira na raniji negativni ishod i odbijanje vize. Pa ipak, preporuča se da prije podnošenja novog zahtjeva uzmete u obzir razloge prethodnog odbijanja i da zahtjev po potrebi na odgovarajući način dopunite ili izmijenite.
 
17. Moj suprug je hrvatski državljanin. Državljanka sam Južne Afrike. Oboje živimo u Južnoj Africi i planiramo odmor provesti u Hrvatskoj. Moram li imati vizu za ulazak u Republiku Hrvatsku?
 
Svi državljani Republike Južne Afrika dužni su posjedovati važeću vizu kada putuju u Hrvatsku i/ili druge zemlje schengenskog područja. Molimo dostavite svoj zahtjev skupa s dokazom o srodstvu s državljaninom RH: izvornik ili ovjerenu presliku vjenčanog lista (skupa s potvrdom Apostille) i presliku hrvatske putovnice supružnika. Isto vrijedi i za djecu hrvatskih državljana do navršene 21. godine (prilaže se rodni list skupa s potvrdom Apostille). Izvornici se po izdavanju vize vraćaju.
 
18. Koliko dugo ću morati čekati na izdavanje vize?
 
Vrijeme obrade varira od 15 do 45 dana od dana podnošenja zahtjeva. Tijekom vremena obrade ne odgovara se na pitanja o statusu obrade.
 
19. Gdje mogu podnijeti zahtjev za vizu za posjet Hrvatskoj?
 
Možete dogovoriti termin u centrima VFS Global Južna Afrika - Cape Town, Pretoria, Durban, Johannesburg. Nigerijski državljani i rezidenti zahtjev podnose u VFS Global-u u Abuji. Republika Hrvatska surađuje i s viznim centrima VFS Global u Dar es Salaamu, Nairobiju, Gaboroneu te Accri. Nažalost, zahtjevi se trenutno ne mogu podnijeti ni u jednoj drugoj subsaharskoj zemlji i svi podnositelji zahtjeva u čijim zemljama Republika Hrvatska ne surađuje s tvrtkom VFS Global moraju osobno biti prisutni u Južnoj Africi, i to u vrijeme podnošenja zahtjeva. Podnositelji zahtjeva sami su odgovorni za ishođenje južnoafričke vize ako im je ista potrebna. Veleposlanstvo RH ne izdaje jamstvena, niti pozivna pisma.
 
20. Gdje mogu dobiti više informacija o schengenskim vizama?
 
Sveobuhvatne informacije o schengenskim vizama dostupne su na mrežnim stranicama Europske komisije.