Pristojbe

Pristojbe se plaćaju prilikom podnošenja zahtjeva za vizu. Zbog volatilnosti valuta, naknade koje se naplaćuju i plaćaju u valutama ZAR, NGN, KES, BWP, TZS i GHS promjenjive su zbog fluktuacije tečaja. Cjenik je dostupan na oglasnoj ploči svakog viznog centra.
 
  EUR
 
Zrakoplovno-tranzitna (A) i kratkotrajna viza (C)
 
80,00
 
Dugotrajna viza (D)
 
93,00
 
U Južnoj Africi, pristojbe za vizu plaćaju se bankovnim karticama izravno VFS Global-u u valuti ZAR. Osoblje VFS-a će obavijestiti podnositelje koji podnose svoje zahtjeve putem viznog centra u Nigeriji (Abuja) kako pravilno izvršiti uplatu pristojbi za vizu u valuti USD. Osim vizne pristojbe, plaćaju se VFS-ove naknade za uslugu (obradu) - i u Južnoj Africi, i u Nigeriji; dok plaćanja iz SR Nigerije podliježu plaćanju dodatne naknade za međunarodne bankovne transakcije.
 
Naknade za usluge su obavezne u svim centrima za podnošenje zahtjeva za vizu. Centri za podnošenje zahtjeva za vizu u Cape Townu, Abuji, Accri, Dar es Salaamu, Nairobiju i Gaboroneu naplaćuju i obvezne kurirske naknade (svi zahtjevi s popratnim dokumentima šalju se u Pretoriju).
 
Ostale usluge s dodanom vrijednošću (ispis, fotokopiranje, fotografiranje, povrat putem kurirske službe, SMS, prioritetni salon) se naplaćuju, ali nisu obvezne. Cjenici su dostupni u svim centrima za podnošenje zahtjeva za vizu.
 
Sljedeći podnositelji su izuzeti od pristojbi za zrakoplovno-tranzitnu (viza A) i kratkotrajnu vizu (viza C) prilikom podnošenja zahtjeva: članovi uže obitelji hrvatskog državljanina (supružnik i djeca do 21. godine); članovi uže obitelji državljana država članica EGP-a i Švicarske (supružnik i djeca do 21. godine) - NB: postoje iznimke; sva djeca do 12 godina; nositelji diplomatskih i službenih putovnica koji putuju u službenom svojstvu; učenici, studenti, studenti poslijediplomskog studija i nastavnici koji ih prate na školovanje; istraživači koji dolaze provoditi istraživanja, kako je predviđeno Preporukom Europskog parlamenta i Vijeća od 28. rujna 2005.; predstavnici neprofitnih organizacija do 25 godina starosti koji sudjeluju na seminarima, konferencijama, sportskim, kulturnim ili obrazovnim događanjima u organizaciji neprofitnih organizacija.
 
Sva izuzeća od plaćanja naknade provjerava i odobrava Veleposlanstvo. U slučaju da izuzeće nije bilo opravdano, Veleposlanstvo će kontaktirati podnositelja zahtjeva radi plaćanja primjenjive pristojbe prije obrade zahtjeva.
 
Sljedeće osobe su oslobođene plaćanja pristojbi za dugoročnu vizu (viza D) nakon podnošenja zahtjeva: sva djeca do 12 godina; spajanje obitelji - izuzeto u slučaju članova obitelji hrvatskog državljanina (supružnik, djeca); državljani trećih zemalja kojima je privremeni boravak odobren u sljedeće svrhe: istraživanje, srednjoškolsko obrazovanje, sveučilišni studij, humanitarni razlozi.
 
OSTALE NAKNADE EUR
Pohrana izvornika jamstvenog pisma u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, po jamstvenom pismu 18,58
Za žalbu na odluku kojom se odbija zahtjev, poništava ili ukida zrakoplovno-tranzitna (A) ili kratkotrajna viza (C), ili za žalbu protiv odbijanja produženja i/ili trajanja boravka izdane kratkotrajne vize (C) 42,47
Za žalbu na odluku kojom se odbija zahtjev, poništava ili ukida dugotrajna viza (D) 42,47