Općenite informacije o viznom sustavu

Republika Hrvatska je od 1. siječnja 2023. godine članica schengenskog prostora (schengenska pravna stečevina u potpunosti se primjenjuje u Republici Hrvatskoj).
 
Viza omogućuje strancima boravak u RH ili drugim državama schengenskog prostora do 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana. Vrijeme provedeno u RH pribraja se vremenu provedenom u drugim zemljama Schengena. Kalkulator dužine dopuštenog boravka za kratkotrajne vize može se koristiti kao pomoćni alat za izračunavanje dopuštenog ili preostalog broja dana koje stranac može provesti u prostoru Schengena.
 
Ukoliko stranac planira posjetiti više od jedne zemlje članice schengenskog prostora tijekom jednog putovanja, zahtjev za schengensku vizu mora se podnijeti predstavništvu zemlje članice koja je glavno odredište podnositelja zahtjeva na temelju duljine ili svrhe boravka. Ako se posjećuje nekoliko zemalja schengenskog područja, ali se ne može utvrditi glavno odredište, takvi se zahtjevi moraju podnijeti predstavništvu schengenske zemlje koja je prvo mjesto ulaska podnositelja zahtjeva u schengensko područje.
 
Prilikom ulaska i izlaska iz schengenskog prostora potrebno je pokazati važeću putovnicu. Načelno ne postoji kontrola putovnica na granicama između država članica schengenskog prostora.
 
Nositelji važećih viza ili boravišnih dozvola jedne od zemalja schengenskog prostora mogu također posjetiti druge zemlje članice schengenskog prostora. Na vizama je naznačeno koliko puta nositelj vize može ući u schengenski prostor (jedan, dva ili više ulazaka). NAPOMENA: ako viza vrijedi samo za jedan ulazak i ako nositelj takve vize napusti Schengen, primjerice ulaskom u UK, Irsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Tursku i sl., ponovni ulazak u Schengen nije moguć bez nove vize. Stoga je važno da podnositelji zahtjeva u svom zahtjevu za vizu navedu koliko puta će ulaziti u Schengen te izlaziti iz njega tijekom svog putovanja te da su zahtjevu priloženi ispravni popratni dokumenti kojima se isto dokazuje. Vize sa dužimo rokom valjanosti (6 mjeseci i više), koje omogućuju više ulaza u Schengen, izdaju se u skladu s važećim pravnim propisima. Podnošenje zahtjeva za vizu s dužim rokom (npr. 1 godina) valjanosti, ukoliko nisu zadovoljeni uvjeti za izdavanjem takve vize, ne rezultira odbijanjem zahtjeva, već izdavanjem vize s kraćim rokom valjanosti.
 
Stranim državljanima koji su evidentirani u Schengenskom informacijskom sustavu (SIS) nije dopušten ulazak u Schengen (npr. ako je stranac protjeran iz Republike Hrvatske ili druge zemlje Schengena).