Jamstvena pisma

Podnositelji zahtjeva za vizu za privatne posjete koje poziva fizička osoba moraju uz zahtjev za vizu priložiti jamstveno pismo fizičke osobe kao dokaz svrhe posjeta koje ispunjava jamac – fizička osoba iz Hrvatske. Jamac može biti hrvatski državljanin, državljanin EGP-a, Švicarske ili državljanin treće zemlje, koji ima prebivalište u Hrvatskoj i ostvaruje prihode ili ima financijska sredstva u Hrvatskoj. Uz jamstveno pismo jamac mora priložiti dokaz o stalnom izvoru prihoda u Hrvatskoj (potvrda o plaći, potvrda o mirovini) za prethodna tri mjeseca ili odgovarajući dokaz o posjedovanju sredstava u banci. Potpis jamca na jamstvenom pismu mora biti ovjeren kod javnog bilježnika.
 
NAPOMENA: prihvaćaju se samo obrasci koji se mogu preuzeti na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Podnositelji zahtjeva za vizu za poslovni posjet, pozvani od strane pravne osobe, moraju uz zahtjev za vizu priložiti jamstveno pismo pravne osobe kao dokaz svrhe posjeta, a koje ispunjava jamac – pravna osoba iz Hrvatske. Jamac je dužan uz jamstveno pismo priložiti dokument kojim dokazuje svoju likvidnost (BON 1 ili BON 2; uvjerenje Trgovačkog suda da nije pokrenut stečajni postupak i sl.). Jamstveno pismo potpisuje osoba ovlaštena za zastupanje jamca. Ako je osoba ovlaštena za zastupanje pravne osobe državljanin EGP-a, Švicarske ili državljanin treće zemlje, mora imati odobren privremeni ili stalni boravak u RH. Razdoblje valjanosti privremenog boravka državljanina EGP-a ili Švicarske ili državljanina treće zemlje u RH mora pokrivati razdoblje na koje je podnositelj zahtjeva pozvan.
 
NAPOMENA: prihvaćaju se samo obrasci koji se mogu preuzeti na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Deponiranje jamstvenog pisma u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova
 
Pravne i fizičke osobe moraju deponirati izvornik jamstvenog pisma u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. U korist Državnog proračuna Republike Hrvatske uplaćuje se upravna pristojba od 18,58 EUR prema Tarifnom broju 29. Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi (Narodne novine, br. 156/22):
 
Primatelj: DRŽAVNI PRORAČUN REPUBLIKE HRVATSKE
Broj računa: IBAN HR1210010051863000160
Model: HR64
Poziv na broj: 5002-721-OIB jamca
Opis plaćanja: POHRANA JAMSTVENOG PISMA (Tar.br. 29.)
 
Uz original potpisanog i ovjerenog jamstvenog pisma potrebno je priložiti: 1. dokaz o likvidnosti jamca; 2. dokaz o plaćenoj upravnoj pristojbi; 3. naznaku u kojem hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu će pozvana osoba podnijeti zahtjev za vizu. Jamstvena pisma mogu se položiti osobno od ponedjeljka do četvrtka od 09:00 do 11:00 sati i od 13:00 do 15:00 sati; petkom od 09:00 do 12:00 sati ili poštom na adresu:
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
Uprava za konzularne poslove, Služba za vize
Petretićev trg 2, 10 000 ZAGREB
 
NAPOMENA: Sva polja u Jamstvenom pismu moraju biti čitko ispunjena; polja u rubrici "troškove boravka posjetitelja snosi..." treba jasno naznačiti koje troškove snosi jamac, a koje pozvana osoba.