Produljenje kratkotrajne vize

Rok valjanosti vize za kratkotrajni boravak i/ili trajanje boravka odobrenog na temelju izdane vize za kratkotrajni boravak može se produžiti kada nadležno ministarstvo prihvati da je nositelj vize dostavio dokaz o: višoj sili ili humanitarnim razlozima koji su ga spriječili da napusti područje RH prije isteka roka valjanosti ili trajanja boravka odobrenog vizom (bez naknade); ozbiljni osobni razlozi koji opravdavaju produljenje roka valjanosti ili trajanja boravka (uz naknadu od 30,00 EUR).
 
Podnositelj zahtjeva za produljenje roka valjanosti vize i/ili trajanja boravka dužan je:
 
1. ispuniti i potpisati obrazac zahtjeva za vizu;
2. predočiti važeću putnu ispravu;
3. priložiti dokumente kojima se dokazuje postojanje razloga za produženje vize;
4. predočiti dokaz o dovoljnim sredstvima za uzdržavanje za produljeni boravak;
5. predočiti dokaz o putnom zdravstvenom osiguranju za dodatni boravak.
 
Unatoč produženju roka važenja vize za kratkotrajni boravak, stranci NE SMIJE boraviti u Republici Hrvatskoj dulje od tri mjeseca unutar bilo kojeg razdoblja od šest mjeseci računajući od dana prvog ulaska u Republiku Hrvatsku. Zahtjev za produženje roka valjanosti i/ili trajanja boravka podnosi se u nadležnoj policijskoj postaji, prije datuma isteka važeće vize i/ili trajanja boravka odobrenog na izdanoj vizi. Produljenu vizu za kratkotrajni boravak izdaje policijska postaja u obliku nove naljepnice vize.
 
Odluka o odbijanju produljenja roka valjanosti vize za kratkotrajni boravak i/ili trajanja boravka, odnosno o poništenju ili ukidanju vize za kratkotrajni boravak, državljaninu treće zemlje dostavlja se na propisanom obrascu. Protiv rješenja državljanin treće zemlje ima pravo žalbe u roku od 15 dana, putem nadležnog veleposlanstva ili konzulata RH. Viza za kratkotrajni boravak može se ukinuti i na zahtjev stranca kojemu je viza izdana. U takvom slučaju žalba nije dopuštena.