Postupak izdavanja viza

Hrvatska veleposlanstva i konzulati izdaju schengenske vize (A i C) i hrvatske nacionalne vize (D). Viza tipa A, koja je (samo) zrakoplovno-tranzitna viza, odobrenje je za tranzit kroz međunarodna tranzitna područja zračnih luka zemalja članica Schengena. Viza A potrebna je državljanima trećih zemalja navedenih u Dodatku IV Zakonika o vizama.
 
VIZE TIPA C
 
Viza za kratkotrajni boravak (viza C) je odobrenje za namjeravani boravak na teritoriju bilo koje države članice Schengena koji ne prelazi 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana. Može se izdati za jedan, dva ili više ulazaka; u svrhu tranzita, turizma, poslovnog ili privatnog posjeta ili druge svrhe. Dopušteni broj dana boravka u schengenskom području može se izračunati pomoću online kalkulatora. Zahtjev za vizu podnosi se predstavništvu schengenske države članice koja je glavno odredište u Schengen zoni. Ako je glavno odredište namjeravanog putovanja Republika Hrvatska, ali u državi iz koje dolazi podnositelj zahtjeva za vizu ne postoji diplomatsko ili konzularno predstavništvo RH, niti akreditirani centar za podnošenje zahtjeva za vizu, zahtjevi se predaju u najbližem hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu (u najbližoj drugoj državi).
 
Zahtjev za vizu podnosi se osobno. Za maloljetne osobe ili osobe lišene poslovne sposobnosti zahtjev za vizu podnose njihovi zakonski zastupnici. Zahtjev za vizu podnosi se najranije 6 mjeseci prije početka namjeravanog putovanja i ne kasnije od 15 dana prije početka namjeravanog putovanja. Pomorci koji obavljaju svoje dužnosti mogu podnijeti zahtjev za vizu najranije 9 mjeseci prije početka namjeravanog putovanja. Svim podnositeljima zahtjeva savjetuje se rano podnošenje zahtjeva jer broj termina za predaju može biti ograničen ili isti mogu biti potpuno popunjeni (nedostupni) u slučaju podnošenja u zadnjem trenutku.
 
POTREBNI DOKUMENTI – ZAHTJEV ZA VIZU TIPA C*
 
*Popisi u nastavku vrijede za prijave u Južnoj Africi i Nigeriji. Podnositelji zahtjeva koji svoje zahtjeve podnose u trećim zemljama (npr. Gana , Tanzanija , Kenija) u kojima postoje usklađeni popisi popratnih dokumenata koje podnositelji zahtjeva za vizu C trebaju podnijeti, trebaju poštivati te popise.
 
Obrazac zahtjeva za vizu, ispunjen i potpisan od strane podnositelja zahtjeva.
 
Putovnica: mora sadržavati najmanje 2 prazne stranice; mora biti izdana u posljednjih 10 godina; rok valjanosti mora biti najmanje tri mjeseca dulji od datuma napuštanja schengenskog prostora ili, u slučaju više putovanja, od datuma na koji namjeravate napustiti Schengen prilikom zadnjeg putovanja.
 
Popis putnih isprava koje Hrvatska priznaje kao važeće za prelazak državne granice i unošenje vize
 
Fotografija lica ne starija od 3 mjeseca, u skladu s ICAO standardima.
 
Putno zdravstveno osiguranje koje pokriva hitnu medicinsku pomoć, hospitalizaciju i repatrijaciju (uključujući i za slučaj smrti). Osiguranje mora vrijediti za cijelo schengensko područje i mora pokrivati cijelo vrijeme planiranog boravka. Minimalni iznos osiguranja je 30.000,00 EUR. Podnositelji zahtjeva za kratkotrajne vize za jedan ili dva ulaska dužni su priložiti dokaz o odgovarajućoj i važećoj polici putnog zdravstvenog osiguranja koja pokriva cijelo vrijeme boravka u schengenskom prostoru. Podnositelji zahtjeva za višekratne kratkotrajne vize dužni su priložiti dokaz o odgovarajućoj i važećoj polici putnog zdravstvenog osiguranja koja pokriva razdoblje njihovog prvog boravka u schengenskom području. Podnositelji zahtjeva su dužni imati putno zdravstveno osiguranje izdano kod osiguravajućeg društva u zemlji prebivališta. Ako to nije moguće, putno zdravstveno osiguranje može se kupiti u drugoj zemlji. Fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske koje pozivaju podnositelja mogu sklopiti policu osiguranja kod osiguravajuće kuće iz Hrvatske.
 
Popis popratnih dokumenata koje moraju predočiti podnositelji zahtjeva za vizu C u JUŽNOJ AFRICI - u vezi sa svrhom boravka, načinom uzdržavanja, načinom putovanja i namjerom povratka u domovinu ili mogućnošću ulaska u treću zemlju:
 
Opći zahtjevi za sve podnositelje zahtjeva: a) rezervacija povratnog putovanja i detaljan itinerar uključujući datume i brojeve letova koji navode datume ulaska i izlaska iz države članice Schengena; b) dokaz o dovoljnim sredstvima za uzdržavanje tijekom namjeravanog boravka: bankovni izvod za posljednja tri mjeseca, osim ako sve troškove snosi poslodavac ili pozivatelj; c) stranci koji nisu južnoafrički državljani: južnoafrička boravišna dozvola ili privremena boravišna dozvola koja vrijedi najmanje tri mjeseca nakon planiranog boravka na teritoriju država članica Schengena; d) ako se podnositelj zahtjeva ne namjerava vratiti u Južnu Afriku, već ide u svoju zemlju podrijetla ili neku treću zemlju, potreban je dokaz: npr. ugovor o radu na novom odredištu ili dokaz o upisu na sveučilište, u školu ili ugovor o najmu stana.
 
Maloljetnici: a) rodni list maloljetnika b) ovjerene preslike osobnih iskaznica ili putovnica oba roditelja; c) ako maloljetnik putuje sam: ovjerena suglasnost oba roditelja; d) ako maloljetna osoba putuje samo s jednim roditeljem, drugi roditelj mora dati ovjerenu suglasnost. Ako samo jedan roditelj ima skrbništvo nad maloljetnikom, moraju se predočiti relevantni sudski dokumenti.
 
Privatni; poslovni posjet ili studij: a) dokaz o smještaju za vrijeme namjeravanog boravka. Ako troškove smještaja pokriva druga osoba, to mora biti jasno navedeno u jamstvenom pismu; b) ako podnositelj zahtjeva boravi kod rođaka ili prijatelja, potrebno je dostaviti jamstveno pismo u kojem se to navodi. Pismo mora jasno identificirati pozivatelja (ime, adresa, datum rođenja, OIB, zanimanje, prebivalište); razlog posjete; dužinu boravka i status smještaja (gdje će pozvani boraviti i tko pokriva troškove). Navedeno se osigurava putem posebnog obrasca (vidi: jamstvena pisma); c) u slučaju unaprijed plaćenog putovanja, potrebno je dostaviti podatke o organizatoru putovanja s dokazom o uplati; d) dokaz o zaposlenju: pismo tvrtke u kojem se navode iznosi mjesečne plaće, nastavak zaposlenja nakon razdoblja dopusta i trajanje godišnjeg odmora; e) ako ste samozaposleni: potrebna je potvrda tvrtke i Komisije za intelektualno vlasništvo ili Porezne uprave Južne Afrike; f) studenti: pismo škole, koledža ili sveučilišta u Južnoj Africi kojim se potvrđuje studentski status podnositelja zahtjeva. U slučaju studija na visokoškolskim ustanovama u RH potrebno je priložiti i ugovor o najmu stana na odgovarajuće razdoblje te potvrdu o nekažnjavanju ne stariju od 6 mjeseci, skupa s potvrdom Apostille,
 
Dokumenti koje je potrebno podnijeti prilikom sudjelovanja na određenim događajima , kao što su konferencije, radionice, kratkoročni studij, službeni sastanci, kulturni ili sportski događaji, izložbe, sajmovi, treninzi itd.: a) za osobe koje posjećuju sportske događaje, izložbe i sajmove: dokument kojim se dokazuje sudjelovanje na događaju; b) za ostale događaje: pozivnica domaćina. Poziv treba sadržavati jasnu identifikaciju subjekta koji ga upućuje i pozvanog podnositelja zahtjeva; opis, trajanje i mjesto događaja; uloga prijavitelja u događaju i vezu između domaćina i pozvanog prijavitelja; c) za sudjelovanje na skupovima: dokaz o prijavi i uplati; d) službeni posjeti: potrebna je verbalna nota Ministarstva vanjskih poslova RJA (DIRCO) ili bilo kojeg drugog relevantnog južnoafričkog ministarstva. Ako troškove pokriva domaćin i/ili poslodavac, to treba jasno navesti u pozivnom pismu ili verbalnoj noti.
 
Tranzit: ako podnositelj zahtjeva namjerava ući na teritorij države članice Schengena, međutim, boravak će biti kratak (uključujući promjenu zračnih luka, odlazak iz zračne luke do željezničke ili autobusne stanice ili čak promjenu terminala kada to podrazumijeva ulazak u teritoriju države članice), on/ona mora podnijeti zahtjev za vizu za kraći boravak. Tranzit do zračne luke: dokaz o ulaznoj dozvoli za državu konačnog odredišta.
 
POTREBNI DOKUMENTI – ZAHTJEV ZA VIZU TIPA D
 
Dugotrajna viza (D) je odobrenje za ulazak ako je državljaninu treće zemlje odobren privremeni boravak, odnosno boravišna i radna dozvola te ako mu je za ulazak u Hrvatsku potrebna viza za kratkotrajni boravak. Izdaje se za jedan ili više ulazaka, s rokom valjanosti do šest mjeseci i odobrenim trajanjem boravka do 30 dana. Zahtjev za D vizu podnosi se prije ulaska u Hrvatsku. Zahtjev za vizu potrebno je podnijeti osobno. Za maloljetne osobe ili osobe lišene poslovne sposobnosti zahtjev za vizu podnosi njihov zakonski zastupnik.
 
Zahtjev za vizu D podnosi se najranije dva mjeseca prije i najkasnije dva mjeseca nakon početka važenja dozvole za privremeni boravak ili boravak i rad u Hrvatskoj. Državljanin treće zemlje kojem je izdana viza D mora se u roku od 30 dana od početka važenja vize javiti nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi prijave prebivališta i izdavanja biometrijske boravišne dozvole.
 
Prilikom podnošenja zahtjeva za vizu tipa D, potrebno je priložiti ispunjen i potpisan obrazac zahtjeva za vizu (D) zajedno sa sljedećim dokumentima:
 
Putovnica: mora sadržavati najmanje dvije prazne stranice; mora biti izdana u prethodnih 10 godina; rok važenja putne isprave mora biti najmanje 3 mjeseca duži od roka važenja dozvole za privremeni boravak ili boravak i rad.
 
Popis putnih isprava koje Hrvatska priznaje kao važeće za prelazak državne granice i unošenje vize
 
Fotografija lica ne starija od 3 mjeseca, u skladu s ICAO standardima.
 
Putno zdravstveno osiguranje za prvih 30 dana u Hrvatskoj, koje pokriva hitnu medicinsku pomoć, hospitalizaciju i repatrijaciju (uključujući i za slučaj smrti). Polica osiguranja mora vrijediti za cijelo schengensko područje, s minimalnim iznosom osiguranja od 30.000,00 EUR.
 
Dokaz (upravni akt) o odobrenom privremenom boravku ili dozvoli za boravak i rad u Hrvatskoj.
 
Dokaz o putnom sredstvu (zrakoplovna karta).
 
 
POPIS DOKUMENTACIJE KOJU PPRILAŽU PODNOSITELJI ZAHTJEVA ZA VIZE ZA KRATKI BORAVAK U NIGERIJI
 
(1) Dokumenti koje trebaju dostaviti svi podnositelji zahtjeva za vizu: 1) preslika zrakoplovne karte ili rezervacije leta uključujući povratni let. 2) Provjerljive dokaze o dovoljnim sredstvima za uzdržavanje tijekom namjeravanog boravka kao što su: platne liste; bankovni izvod ili stanje u zadnja tri mjeseca; redovni prihod ostvaren imovinom. 3) dokaz o smještaju za cijelo vrijeme namjeravanog boravka; hotelske rezervacije, najam kuće za odmor ili dokaz o privatnom smještaju. 4) Stranci koji nisu državljani Nigerije, no borave u SE Nigeriji: preslika nigerijske boravišne dozvole. 5) Maloljetnici koji putuju sami ili s jednim roditeljem moraju predočiti: suglasnost oba roditelja ili zakonskog skrbnika; presliku rodnog lista; osobna iskaznica ili putovnica oba roditelja ili zakonskog skrbnika.
 
(2) Dokumenti koje moraju priložiti podnositelji zahtjeva koji putuju u svrhu TURIZMA: 1) Dokaz o zaposlenju; porezna potvrda i potvrda o osnivanju poduzeća za samozaposlene osobe; potvrda poslodavca s navedenim danima dopusta; za znanstvenike (profesore, stipendiste, predavače i sl.) i studente pismo škole ili fakulteta; 2) Dokaz o poslovnim aktivnostima u Nigeriji i inozemstvu za poslovne ljude, npr. teretni listovi, knjiga računa, itd. 3) Bilo koji dokaz o obiteljskim vezama u Nigeriji (vjenčani list, dokaz o vlasništvu nekretnine).
 
(3) Dokumenti koje moraju priložiti podnositelji zahtjeva koji putuju u POSJET OBITELJI: 1) Dokaz o srodstvu između podnositelja zahtjeva za vizu i osobe koju treba posjetiti (rodni list, vjenčani list, prepiske, fotografije, itd.); 2) Jamstveno pismo.
 
(4) Dokumenti koje moraju dostaviti podnositelji zahtjeva koji putuju POSLOVNO: 1) Pozivno pismo tvrtke sa sjedištem u zemlji članici odredišta. Pismo treba sadržavati relevantne osobne podatke o pozvanoj osobi, svrhu posjeta i trajanje boravka. 2) Samozaposleni: porezna potvrda i potvrda o osnivanju poduzeća (tvrtke ili obrta). 3) Dokaz o komercijalnim aktivnostima u Nigeriji i nedavnim poslovnim kontaktima, komercijalnim odnosima s tvrtkom koja poziva osobu (ugovori, računi, komercijalna korespondencija itd.). 4) U slučaju sudjelovanja na konferencijama, sajmovima, seminarima, kongresima i sl.: poziv tvrtke ili ovlaštenog tijela za prisustvovanje događajima vezanim uz trgovinu, industriju ili rad; Dokaz o registraciji i ulaznice za događaje, ako je primjenjivo; Druge isprave kojima se dokazuje postojanje trgovačkih ili radnih odnosa.
 
(5) Dokumenti koje moraju priložiti podnositelji zahtjeva koji putuju na LIJEČENJE: 1) Potvrda od liječnika podnositelja zahtjeva ili bolnice u Nigeriji, ovjerena, ako je potrebno, od drugog neovisnog medicinskog tijela, kojom se potvrđuje potreba za posebnim medicinskim tretmanom koji se mora pružiti u odredišna zemlja. 2) Službeni dokument primajuće zdravstvene ustanove u državi članici kojim se potvrđuje da može obaviti određeni medicinski tretman i da će pacijent biti prihvaćen u skladu s tim. 3) Dokaz o unaprijed plaćenom liječenju ili drugi dokaz o dostatnim financijskim sredstvima za pokriće liječenja i povezanih troškova (dodatno osiguranje). 4) Sva druga korespondencija između podnositelja zahtjeva i ustanove liječenja, ako je dostupna.
 
(6) Dokumenti koje moraju dostaviti podnositelji zahtjeva koji putuju radi ISTRAŽIVANJA ili OBUKE: 1) Potvrda o upisu na obrazovnu ustanovu u svrhu studiranja, prolaska kroz znanstvenu ili praktičnu obuku (uključujući strukovnu obuku) ili drugih aktivnosti koje bi mogle pomoći u poboljšanju profesionalnih i intelektualnih sposobnosti kandidata. 2) Studentske iskaznice ili potvrde o pohađanim kolegijima. 3) Dokaz o plaćanju unaprijed za tečajeve ili aktivnosti obuke, ako je primjenjivo.
 
(7) Dokumenti koje moraju dostaviti podnositelji zahtjeva koji putuju u SLUŽBENE SVRHE: Verbalna nota koju je izdalo nigerijsko ministarstvo vanjskih poslova kojom se potvrđuje da je podnositelj zahtjeva član službene delegacije ili na službenoj misiji u državi članici. Pozivno pismo ili potvrda registracije organizacije domaćina.
 
(8) Dokumenti koje podnositelji zahtjeva koji putuju u ZNANSTVENE, KULTURNE, SPORTSKE ILI VJERSKE SVRHE trebaju dostaviti: Kopija službenog poziva. Pozivnice, ulaznice, upisi ili programi koji navode (gdje god je moguće) naziv organizacije domaćina, duljinu boravka ili druge dokumente koji dokazuju svrhu putovanja.