Putno zdravstveno osiguranje

Podnositelji zahtjeva za jedinstvenu vizu za jedan ili dva ulaska moraju dokazati da posjeduju odgovarajuće i važeće putno zdravstveno osiguranje za pokrivanje svih troškova koji bi mogli nastati u vezi s repatrijacijom iz zdravstvenih razloga, hitne medicinske pomoći ili hitnog bolničkog liječenja ili smrti tijekom boravka na teritoriju država članica.
 
Podnositelji zahtjeva za jedinstvenu vizu za više od dva ulaska moraju dokazati da posjeduju odgovarajuće i važeće putno zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje njihovog prvog namjeravanog posjeta. Osim toga, takvi će podnositelji zahtjeva potpisati izjavu navedenu u obrascu za prijavu, kojom izjavljuju da su upoznati s potrebom posjedovanja putnog zdravstvenog osiguranja za sljedeće boravke.
 
Osiguranje mora vrijediti na cijelom području država članica Schengena i pokrivati cijelo razdoblje namjeravanog boravka ili tranzita. Minimalno pokriće iznosi 30.000,00 EUR.
 
Kada se izda viza s ograničenom teritorijalnom valjanošću koja pokriva područje više od jedne države članice, osiguranje mora vrijediti barem u dotičnim državama članicama Schengena. Podnositelji načelno trebaju ishoditi osiguranje u svojoj zemlji prebivališta. Međutim, potraživanja od osiguravajućeg društva moraju biti nadoknadiva u državama članicama Schengena.
 
Izuzeće od podnošenja dokaza o putnom zdravstvenom osiguranju može se odnositi na određene profesionalne skupine (npr. pomorci) koje su već pokrivene putnim zdravstvenim osiguranjem kao rezultat svojih profesionalnih aktivnosti. Nositelji diplomatskih putovnica izuzeti su od obveze posjedovanja putnog zdravstvenog osiguranja.