Ljudska prava u međunarodnim organizacijama

U skladu s proklamiranom politikom i prihvaćenim načelima u području ljudskih prava te  opredijeljenošću o njihovoj univerzalnosti i neselektivnosti, Republika Hrvatska je aktivna i u njihovom praktičnom promicanju i zaštiti u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija. U tom smislu sudjelujemo, uključujući i s vlastitim inicijativama, u razvoju i primjeni novih standarda. Članica smo ključnih organizacija koje u svojem djelovanju imaju i visoko profilirane portfelje iz područja ljudskih prava, kao što su Ujedinjeni narodi (UN), Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Vijeće Europe (VE). Za RH od posebnog je značaja i rad hrvatskih stručnjaka u međunarodnim organizacijama, kao što je bilo predsjedanje Komisijom UN-a za položaj žena te bivši angažman Ivana Šimonovića kao pomoćnika glavnog tajnika UN-a ljudska prava, a zatim i savjetnika glavnog tajnika UN-a za koncept Odgovornost za zaštitu (Responsibility to Protect - R2P). 

Na globalnoj razini, RH nastavlja s aktivnim djelovanjem unutar UN sustava posebice, u okviru Trećeg odbora za ljudska prava, kao i u najprominentnijem ljudsko-pravnom forumu Vijeću za ljudska prava. Doprinos ljudskim pravima RH dala je i kao nestalna članica Vijeća sigurnosti (2008/09), ističući se u promicanju zaštite djece u oružanim sukobima te usvajanju novih rezolucija u zaštiti žena u oružanim sukobima; članstvom u  Komisiji UN-a za položaj žena (dva četverogodišnja mandata) te prethodnim sudjelovanjem u Izvršnom odboru UNICEF-a i sadašnjim članstvom u Izvršnom odboru UNHCR-a. Hrvatska ujedno prati i razvoj međunarodnog humanitarnog prava te  surađuje  s Međunarodnim odborom Crvenog križa (ICRC).

Djelovanjem  u okviru Trećeg odbora UN-a, RH se u skladu sa svojim prioritetima, ali i radi svekolike učinkovitije zaštite ljudskih prava na svim razinama i bez diskriminacije, u suradnji s partnerskim zemljama zalaže za potporu inicijativama u svezi s ukidanjem smrtne kazne, promicanjem slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja, borbom protiv diskriminacije, zaštitom prava djeteta, promicanjem ciljeva rezolucije UNSC 1325 o ženama, miru i sigurnosti (RH je usvojila drugi Nacionalni plan za provedbu rezolucije 2019.-2023.).

RH je stranka gotovo svih ključnih  ugovora UN-a kojima se jamči zaštita i promocija ljudskih prava i sukladno čijim odredbama, države imaju obvezu izvještavanja. Time se na dodatan, učinkovit i transparentan način jamči poštivanje, zaštita i ostvarenje ljudskih prava u Hrvatskoj. Glede novih standarda, ističemo kako je Hrvatska bila aktivna zagovornica usvajanja Trećeg protokola uz Konvenciju o pravima djeteta o pritužbenom mehanizmu, kojeg će uskoro i potpisati.

RH aktivna je članica Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust, međuvladinog tijela koje ima 35 država članica, uspostavljenog s ciljem jačanja i promicanja edukacije, sjećanja i istraživanja o holokaustu.

U okviru VE, RH je stranka Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i dodatnih protokola Konvencije, osim Protokola br.16 te je kroz rad u stručnim skupinama VE trenutno angažirana na izradi novih standarda u kontekstu reforme konvencijskog sustava zaštite ljudskih prava, čiji je cilj postizanje dugoročne učinkovitosti Europskog suda za ljudska prava. Također sudjeluje u procesu razmatranja pristupa Europske unije Konvenciji, u svojstvu nove stranke.

Uz brojne ostale instrumente VE kojih je stranka, Hrvatska je ratificirala Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija), a u izradi čijeg teksta su sudjelovali hrvatski stručnjaci.

RH je prvi puta predsjedala Odborom ministara Vijeća Europe u razdoblju od svibnja do studenoga 2018., što je Hrvatskoj omogućilo daljnju prepoznatljivost u zaštiti i promicanju ljudskih prava, vladavine prava i demokracije na međunarodnoj razini. Nastavno na iznimno uspješno predsjedanje, Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe, čime je potvrđen međunarodni ugled Hrvatske i aktivizam hrvatske diplomacije.