Vizni sustav

Stranci kojima je za ulazak u Republiku Hrvatsku potrebna viza, osobno podnose zahtjev najranije šest mjeseci ili za pomorce koji obavljaju svoje dužnosti najranije devet mjeseci, prije početka namjeravanoga putovanja te u pravilu najkasnije 15 kalendarskih dana prije početka namjeravanoga putovanja u Republiku Hrvatsku u najbližem nadležnom hrvatskom veleposlanstvu ili ovlaštenom Centru VFS-a.  

Sve informacije o viznom sustavu uključujući obrasce zahtjeva za izdavanje viza  i izuzeća dostupne su na  https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/vize-22733/pregled-viznog-sustava/22853.

Državljani afričkih zemalja (Gambija, Gana, Liberija, Nigerija, Sijera Leone) koji ne žive u UK svoj zahtjev mogu podnijeti i u najbližem hrvatskom veleposlanstvu u Africi ili ovlaštenom centru VFS-a (Kairo, Alžir, Rabat, Pretoria) prema mjestu svojega boravka.

Strane državljane u UK-u kojima treba viza za ulazak i kratkotrajni boravak u Hrvatskoj se savjetuje da svoje zahtjeve podnesu putem VFS Centra u Londonu koji je službeni partner Veleposlanstva Republike Hrvatske u Londonu. 

Više informacija je dostupno na: https://visa.vfsglobal.com/gbr/en/hrv/

Za podnošenje zahtjeva u VFS Centru u Londonu potrebno je zakazati termin online preko poveznice:  https://visa.vfsglobal.com/gbr/en/hrv/book-an-appointment

Adresa: VFS Global UK Ltd, 66 Wilson Street, London EC2A 2BT.

Za podnošenje zahtjeva u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu potrebno je zakazati termin sastanka putem emaila na conlon@mvep.hr . Napominjemo kako zbog velikog obujma svih konzularnih zahtjeva koje zaprima Veleposlanstvo RH u Londonu postoji duga lista čekanja na termin u Veleposlanstvu.

Uz zahtjev za izdavanje vize kojega je potrebno ispuniti sukladno uputama na https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/vize-22733/obrasci/22929zahtjev-za-vizu/

prilaže se sljedeće:

  • valjana putna isprava - rok valjanosti putne isprave mora biti najmanje tri mjeseca dulji od roka valjanosti vize te mora imati barem dvije slobodne stranice za unos vize
  • valjana dozvola boravka ili viza ili neki drugi dokaz o legalnom boravku u zemlji gdje podnosi zahtjev za hrvatsku vizu
  • jedna slika u boji, veličine 35 x 45mm
  • dokumentacija kojom se dokazuju: svrhu boravka - jamstveno pismo pravne ili fizičke osobe čiji su obrasci i upute dostupne na web stranici https://mvep.gov.hr/hr/konzularne-informacije/vize/postupak-izdavanja-viza/jamstveno-pismo/ ili pozivnog pisma u obliku pismena organizatora u slučaju da je organizator i/ili pokrovitelj državno tijelo ili drugi odgovarajući dokaz), osigurani smještaj (rezervacija hotela izvršena na ime podnositelja zahtjeva) i troškovi boravka (potvrda banke o prihodima u zadnja tri mjeseca do dana podnošenja zahtjeva), valjano putno zdravstveno osiguranje, namjera povratka u matičnu zemlju (potvrda o zaposlenju), odnosno mogućnost ulaska u treću zemlju, i sredstvo putovanja (povratna putna karta).

Stranke su dužne priložiti i kopije svih navedenih dokumenata.

Veleposlanstvo zadržava pravo zatražiti od stranke dodatnu dokumentaciju ukoliko se za to ukaže potreba tijekom obavljanja postupaka izdavanja vize.

Zahtjev za hrvatsku vizu u Veleposlanstvu ili VFS Centru u Londonu mogu podnijeti svi stranci koji legalno žive u UK te se isti podnosi osobno.

Pristojba: 55 GBP osim ukoliko RH ima sklopljen Sporazum o olakšanom izdavanju viza (pristojba na zahtjeve za izdavanje viza državljanima Gruzije, Moldove, Rusije, Ukrajine iznosi 30 GBP osim ukoliko Sporazumom nije drugačije određeno).

Zahtjeve za vize moguće je podnijeti isključivo osobno u radno vrijeme za stranke od ponedjeljka do četvrtka od 11-14 sati, isključivo uz prethodnu najavu.

Preuzimanje putovnica s vizama obavlja se osobno prema uputama službenika Veleposlanstva ili putem pošte ukoliko osoba pri podnošenju zahtjeva priloži unaprijed plaćenu poštansku omotnicu s istaknutom adresom. U slučaju vraćanja putovnice s vizom poštom Veleposlanstvo nije odgovorno ako se pošiljka izgubi, ne dođe na vrijeme ili u slučaju pogrešno istaknutih podataka.

Više informacija moguće je dobiti upitom na: conlon@mvep.hr