UVJETI ULASKA I BORAVKA HRVATSKIH DRŽAVLJANA U UK-U

1. Informacija za hrvatske državljane koji su se doselili u UK prije 31. prosinca 2020. te nastavljaju živjeti/raditi/studirati u UK nakon tog datuma (Važna napomena: Ukoliko ste doselili u UK nakon 1. siječnja 2021., preskočite ovu točku i pročitajte informaciju pod točkom 2)

Hrvatski državljani kao i drugi državljani Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske koji su se doselili u UK do 31. prosinca 2020., a koji nastavljaju živjeti/raditi/studirati u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske nakon tog datuma, morali su do 30. lipnja 2021. zatražiti odgovarajući status putem Sustava registracije i boravka EU državljana u UK (EU Settlement Scheme/EUSS) kako bi zadržali svoja prava. Osobe koje su u UK boravile do pet godina imaju pravo na tzv. pre-settled status, dok osobe koje u UK borave pet i više godina imaju pravo na  tzv. settled status. Državljani podnose zahtjeve osobno digitalnim putem (Veleposlanstvo ne može podnositi zahtjeve u njihovo ime), a za rješavanje zahtjeva nadležan je isključivo britanski Home Office. Nakon 30. lipnja 2021. hrvatski državljani, kao i svi drugi državljani EU, EGP i Švicarske (koji su živjeli u UK-u prije brexita) svoj imigracijski status u UK dokazuju digitalnom potvrdu o statusu stečenom kroz EUSS.

U nastavku je popis korisnih linkova koji sadrže više informacija o sustavu EUSS te načinu podnošenja zakašnjelih zahtjeva, kao i kontakte organizacija kojima se možete obratiti u slučaju poteškoća prilikom postupka registracije.

U slučaju nejasnoća potrebno je kontaktirati EU Settlement Resolution Centre čiji kontakt je naveden u nastavku. Veleposlanstvo nema ovlasti podnositi zahtjeve u ime hrvatskih državljana kao niti tumačiti odredbe britanskih propisa i davati pravne savjete o tome tko zadovoljava uvjete za registraciju.

Općenite informacije o pravima EU državljana u UK

https://mvep.gov.hr/UserDocsImages/files/file/dmku/uk/1903141206-nova-verzija-za-web-vrh-london-f.pdf

Službene informacije o uvjetima boravka u UK i podnošenje zahtjeva kroz sustav EUSS

https://www.gov.uk/uk-residence-eu-citizens

https://www.gov.uk/staying-uk-eu-citizen

https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families (na engleskom)

https://www.gov.uk/guidance/prijavite-se-na-sustav-registracije-i-boravka-drzavljana-eu-status-stalnog-i-privremenog-rezidenta-hrvatski-prijevod-croatian (na hrvatskom)

Informacije za podnošenje zahtjeva za registraciju osoba koje su propustile rok 30. lipnja 2021. (zakasnile) sa svojim zahtjevom za registraciju:

 https://www.gov.uk/government/publications/eu-settlement-scheme-information-for-late-applicants/eu-settlement-scheme-information-for-late-applicants

Popis organizacija koje pružaju pomoć građanima u postupku regulacije boravka kroz EUSS

https://www.gov.uk/government/publications/eu-settlement-scheme-community-support-for-vulnerable-citizens/list-of-organisations

Kontakt broj EU Settlement Resolution Centre-a za osobe koje imaju poteškoća prilikom podnošenja zahtjeva:

U UK-u - 0300 123 7379

Izvan Uk-a - +44 (0) 20 3080 0010

Kontakti za osobe koje trebaju pomoć u ispunjavanju online obrasca (više informacija na stranici www.gov.uk/eu-assisted-digital):

We-Are-Digital
visa@we-are-digital.co.uk
03333 445 675

Studenti koji su pohađali online predavanja na britanskim sveučilištima, ali zbog pandemije koronavirusa nisu boravili u UK tijekom 2020. moraju kontaktirati EU Settlement Resolution Centre kako bi se na ispravan način informirali o reguliranju svojega imigracijskog statusa i podnijeli svoj zahtjev za registraciju ukoliko je dopušten.

2. Informacija za hrvatske državljane koji žele živjeti, raditi i studirati u UK, odnosno posjetiti UK nakon 1. siječnja 2021.

Od 1. siječnja 2021. hrvatski državljani, kao i državljani EU, EGP i Švicarske - koji namjeravaju živjeti, raditi ili studirati u UK, moraju regulirati imigracijski status sukladno novom UK imigracijskom sustavu (UK Point Based Immigration System) prije dolaska u UK. Novi sustav podrazumijeva prestanak dosadašnje slobode kretanja radnika od 1. siječnja 2021, te se temelji na bodovima koje osoba mora imati kako bi mogla podnijeti zahtjev za radnu dozvolu/vizu. Minimalan broj bodova ostvaruje se temeljem četiri osnovna uvjeta: ponuda za posao od strane poslodavca koji ima dozvolu za sponzoriranje rada stranaca; diploma sveučilišnog prvostupnika; znanje engleskog jezika; te minimalan iznos plaće od 25.600 GBP godišnje. U slučaju da je riječ o studentskoj vizi (dozvoli boravka u svrhu studiranja u razdoblju duljem od šest mjeseci) osoba mora imati ponudu od strane odobrenog Sveučilišta, dokaz o sredstvima za uzdržavanje, te znanje engleskog jezika.

Za rješavanje zahtjeva za vize i radne dozvole nadležan je britanski Home Office. Zahtjevi se podnose osobno, tj. Veleposlanstvo ne može podnositi zahtjeve u ime hrvatskih državljana kao niti intervenirati u pojedinačnim predmetima zahtjeva za regulacijom imigracijskog statusa u UK-u. Dodatno, Veleposlanstvo nema ovlasti tumačiti odredbe britanskih propisa i davati pravne savjete. U slučaju da Vam je potreban pravni savjet i niste u mogućnosti samostalno podnijeti zahtjev za regulacijom imigracijskog statusa u UK-u (temeljem informacija dostupnih na stranicama britanske Vlade) potrebno je unajmiti nekog od britanskim imigracijskih odvjetnika koji su ovlašteni davati pravne savjete u UK-u.

Korisni linkovi za odabir odvjetnika u UK:

http://www.lawsociety.org.uk/find-a-solicitor/ ,

http://www.hg.org/firms-united-kingdom.html  i

http://www.barcouncil.org.uk/about-us/

http://www.notaries-directory.eu/

Studenti koji su započeli svoj studij u UK-u u 2021. moraju svoj imigracijski status regulirati putem novog imigracijskog sustava UK-a.

 Više informacija: https://www.gov.uk/government/publications/points-based-system-student-route.

Službene informacije o novom imigracijskom sustavu dostupne su na stranici https://www.gov.uk/guidance/new-immigration-system-what-you-need-to-know.

KRATOKTRAJNI POSJETI

Kratkotrajni posjetitelji koji putuju u UK u svrhu turističkog, poslovnog ili privatnog posjeta iz Hrvatske (kao i država EU, EGP i Švicarske) i dalje će moći ulaziti u UK bez kratkotrajne vize te boraviti u UK do šest mjeseci, no u tom razdoblju ne smiju raditi. Službene informacije o uvjetima ulaska u UK i prelaska granice UK dostupne su na https://www.gov.uk/uk-border-control.

Informacije o dopuštenim djelatnostima kratkotrajnih posjetitelja (poput tečaja, određenih poslova održavanja i slično) dostupne su na https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-appendix-visitor-permitted-activities

Dodatno, hrvatski državljani (kao i svi drugi EU, EGP i Švicarski državljani) će moći prelaziti UK granicu s važećom osobnom iskaznicom do 1. listopada 2021. godine, nakon čega će tu pogodnost moći koristiti samo određene kategorije građana, odnosno oni građani koji imaju reguliran boravak u digitalnoj formi u UK-u. Službene informacije o prelasku UK granice s osobnom iskaznicom pratite na https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021

VOZAČKE DOZVOLE

Službene informacije o korištenju hrvatske vozačke dozvole i mogućnostima zamjene za UK vozačku dozvolu možete pronaći na stranicama nadležnog britanskog tijela: https://www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence

Veleposlanstva Republike Hrvatske nisu ovlaštena izdavati, niti obnavljati vozačke dozvole. Hrvatsku vozačku dozvolu moguće je isključivo izraditi/obnoviti u Republici Hrvatskoj u Policijskoj upravi prema mjestu prebivališta u Hrvatskoj.