PREBIVALIŠTE

Prebivalište je institut na temelju kojeg se ostvaruju određena prava i iz kojeg proizlaze različite obveze te je stoga u postupku Odjave prebivališta odnosno Prijave privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske potrebno utvrditi identitet osobe koja podnosi zahtjev (Zakon o prebivalištu - Narodne novine 144/12).
U tu svrhu je potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica.

Odjava prebivališta

Za odjavu prebivališta potrebno je osobno pristupiti Veleposlanstvu i :

  1. ispuniti Obrazac 1 od pitanja 1. do 8., te pitanje 13.
  2. priložiti hrvatsku putovnicu i osobnu iskaznicu (prilaganje osobne iskaznice je neophodno jer se u ovome slučaju ista poništava)
  3. priložiti dokaz o adresi – tzv. utility bill (račun plina, struje, vode, Council Tax i slično)

Prijava privremenog odlaska iz Republike Hrvatske

Za prijavu privremenog odlaska iz Republike Hrvatske potrebno je osobno pristupiti Veleposlanstvu i:

  1. popuniti Obrazac 1 od pitanja 1. do 8., te pitanje 14. u kojem morate obavezno navesti vremenski period na koji se odjavljujete (najduže do 5 godina) i razlog privremenog odlaska
  2. priložiti hrvatsku putovnicu ili osobnu iskaznicu
  3. priložiti dokaz o adresi – tzv. utility bill (račun plina, struje, vode, Council Tax i slično)
  4. priložiti dokaz o svrsi privremenog odlaska – primjerice ukoliko je svrha rad dokaz svrhe je pismo poslodavca ili računovođe ili ugovor o radu, ukoliko je svrha studiranje dokaze svrhe je potvrda fakulteta. Dodatno, kao dokaz svrhe može se priložiti vjenčani list ili britanska putovnica ili slično, a ovisi o tome što je osoba izjavila da je svrha boravka.

Pristojba iznosi 15 GBP i plaća se karticom u Veleposlanstvu uz nadoplatu od 1 GBP za troškove kartične obrade naplate ili u gotovini koju je moguće uplatiti jedino u obližnjoj banci na račun Veleposlanstva.

Zahtjevi dostavljeni poštom ili elektroničkom poštom nisu u skladu s odredbama Zakona o prebivalištu te neće biti obrađivani.

Upozorenje: u slučajevima nepravovremene prijave ili izbjegavanja zakonske obveze prijave prebivališta i boravišta moguće je da prebivalište građana bude odjavljeno po sili Zakona u skladu s člankom 12. Zakona o prebivalištu kojom se prilikom osobna iskaznica proglašava nevažećom i ne može se koristiti.

Korisni linkovi: http://www.mup.hr/43.aspx
OBRAZAC 1 (ispisati obostrano)  http://www.mup.hr/43.aspx
OBRAZAC - elektronička prijava boravišta  http://www.mup.hr/43.aspx