Zagreb, 26 svibnja 2014. - U MVEP RH u organizaciji Diplomatske akademije održano predavanje studentima Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije ˝Dag Hammarskjold˝

Studenti Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije 'Dag Hammarskjold' iz Zagreba, predvođeni dr.sc. Zoranom Pičuljanom, posjetili su u ponedjeljak, 26. svibnja 2014., Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U Multimedijalnoj dvorani MVEP RH prvo je predavanje održao vlp Tonči Staničić o odnosima sa susjednim državama i regionalnoj suradnji. Zatim je vlp dr. sc. Mladen Andrlić, načelnik Sektora za diplomatsko i europsko usavršavanje i pripreme, predstavljajući prioritete hrvatske vanjske politike i diplomacije, pri čemu je promjenu fokusa i prioriteta diplomatskog djelovanja RH zorno predstavio promjenom naziva, od Ministarstva inozemnih poslova, preko MVP, uz MEI, do MVPEI i sada MVEP RH. Dr. sc. Dubravko Žirovčić, voditelj Diplomatske akademije, predavao je na temu Hrvatska služba vanjskih poslova u kontekstu suvremenih diplomatskih službi, a mr. sc. Hrvoje Ćurko, savjetnik u DA, izložio je temu Posao diplomata za gospodarske poslove u Stalnoj misiji RH pri UN i WTO u Ženevi - Iskustvo rada u maloj misiji.

Studente je zanimalo, između ostalog, koji je bio jedan od najvećih problema što je imao vlp Staničić u Beogradu, što se može učiniti za poboljšanje života Hrvata u BiH, što čini RH za povratak Hrvata u Bosansku Posavinu, je li moguća revizija Daytonskog sporazuma. Također ih je zanimalo, da li ulaskom RH u NATO i EU nestaju elementi hrvatske vanjske politike.