Zagreb, 7. listopada 2014. XVI. Zajednički seminar o procesima europskih integracija u suradnji sa Zakladom Hanns Seidel



Pomoćnik ministrice za europske poslove MVEP RH mr. Hrvoje Marušić i dogradonačelnik Grada Dubrovnika g. Željko Raguž i njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Nj. E. Hans Peter Annen otvorili su u Dubrovniku 16. Zajednički seminar o procesima europske integracije za mlađe diplomate iz država Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe. Seminar tradicionalno organizira Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH), u suradnji s Centrom izvrsnosti MVEP RH, Zakladom Hanns Seidel i Poslijediplomskim središtem Sveučilišta u Zagrebu (CAAS). Ove godine seminar se održava 6.-9. listopada i na njemu sudjeluje 19 diplomata iz BiH, Bugarske, Crne Gore, Češke, Kosova, Makedonije, Poljske, Slovenije i Turske, kao i iz Hrvatske, uz predavače iz Austrije, Crne Gore, Kosova, Njemačke i Hrvatske. Otvorenju su također nazočili  i čelnici tri institucije organizatora – dr. Martin Axmann, mr.sc. Aleksandra Markić Boban, veleposlanik dr. Mladen Andrlić i gđa Vlasta Brunsko, voditeljica CAAS-a.

Cilj seminara je pružiti dodatni uvid u aktualna kretanja i promjene u Europskoj uniji, kao i ukupne europske integracijske procese omogućujući dinamičnu i izravnu razmjenu znanja i iskustava sudionika iz članica EU, država kandidatkinja i potencijalnih drugih država članica Europske unije. Predavanja, seminari i radionice iskusnih diplomata i sveučilišnih profesora omogućit će interaktivne komunikacije sudionika.

Seminar ponovo potvrđuje, kako uspješnu suradnju Diplomatske akademije i Centra izvrsnosti sa Zakladom Hanns Seidel i Poslijediplomskim središtem Dubrovnik - Sveučilište u Zagrebu, kao i položaj i odjek seminara, ali i MVEP RH i RH u užoj regiji i EU. Prema tradiciji, sljedeći 17. Zajednički seminar najavljen je također u mjesecu listopadu, 2015. godine u Dubrovniku.