Zagreb, 2. svibnja 2013 - Održano predavanje "Vatikanske nepoznanice: odreknuće od službe Benedikta XVI. i dolazak novog pape Franje"

U organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u Velikoj multimedijalnoj dvorani MVEP, 2. svibnja 2013., predavanje na temu 'Vatikanske nepoznanice: odreknuće od službe Benedikta XVI. i dolazak novog pape Franje' održao je g. Filip Vučak, veleposlanik RH pri Svetoj Stolici.

 
Uvodno je veleposlanik Vučak izložio pojedine crkveno-pravne elemente odreknuća od papinske službe Benedikta XVI. i popratio ih svojim zapažanjima o tom osobitom zbivanju u Vatikanu. Kao svjedok njegovih prvih javnih nastupa, nastavio je izlaganje komentarom izbora pape Franje, naglasivši da njegov izbor ne treba promatrati tek u političkom, nego i unutarcrkvenom kontekstu koji polazi od teologije. Potkraj predavanja, kao i u komentarima i raspravi koja je uslijedila, bilo je riječi o prvim potezima pape Franje kao i o perspektivama njegova pontifikata, a vlp Vučak je odgovorio i na više postavljenih pitanja.