Zagreb, 11. prosinca 2013. - Predstavljen zbornik „Sveta Stolica i Hrvatska, dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992.-2012.)“

U organizaciji Diplomatske akademije u Ministarstvu je 11. prosinca predstavljen je zbornik „Sveta Stolica i Hrvatska, dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992.-2012.)“. Ani Pejković, načelnica sektora, predstavila je kronologiju odnosa Hrvatske i Svete Stolice iz perspektive službe vanjskih poslova, osvrnuvši se, između ostalog, i na našeg uspješnog diplomata Josipa Ruđera Boškovića. Doc. dr. sc. Daniel Miščin pojasnio je važnost međunarodnog priznanja Hrvatske koje je proizašlo iz osjećaja pravednosti i zalaganja Svete Stolice. Podsjetio je i na dobre odnose kardinala Kuharića i pape Wojtyle još od 1981. godine kada u Poljskoj počinju demokratske promjene.

Veleposlanik Vučak predstavio je strukturu i sadržaj knjige, uz sažete prikaze svih dosadašnjih apostolskih nuncija u Hrvatskoj, kao i hrvatskih veleposlanika pri Svetoj Stolici. Govorio je i o sadašnjem stanju diplomatskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice, osvrnuvši se i na diplomatske implikacije pontifikata pape Franje te je izrazio želju za što skorijim prijevodom i objavljivanjem knjige i na hrvatskom jeziku.