Webinar o digitalnoj diplomaciji između Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael

U srijedu, 3. veljače 2021. godine, održan je webinar između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael na temu „Digitalna diplomacija“ u sklopu provedbe Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Države Izraela o strateškom partnerstvu. Na webinaru su kao panelisti sudjelovali načelnica Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju Katja Šare, digitalni veleposlanik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Ivan Mašina, načelnica Diplomatske akademije Lada Muraj i direktor Odjela za digitalnu diplomaciju pri izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova Yiftah Curiel uz moderiranje veleposlanice RH u Izraelu Vesele Mrđen Korać i veleposlanika Izraela u RH Ilana Mora.

Webinar je omogućio razmjenu iskustva hrvatskih i izraelskih diplomata koji su uključeni u provedbu digitalne diplomacije u svojim ministarstvima. Tijekom 2020. godine se digitalna diplomacija morala prilagoditi novonastaloj situaciju prouzročenoj pandemijom COVID-19 što je utjecalo i na tijek hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici godine, o čemu su hrvatski diplomati prenijeli svoja iskustva. Kroz predavanje direktora Yiftaha Curiela o strategiji digitalne diplomacije, platformama, treningu i praksi koju provodi izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova, u koordinaciji sa svojim diplomatskim predstavništvima u cijelom svijetu, sudionici su dobili uvid u stručnost koju Izrael može pružiti u području obuke o digitalnoj diplomaciji. Oba ministarstva planiraju nastavak suradnje u obliku daljnjih predavanja i radionica na tu temu kao i ostalih projekata kulturne i gospodarske suradnje.