Prvi frankofoni susret diplomatskih akademija i instituta na temu ''Upravljanje međunarodnim krizama''

 

Prvi frankofoni susret diplomatskih akademija i instituta na temu 'Upravljanje međunarodnim krizama' održava se u organizaciji Nacionalne škole za upravu (ENA) i Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) u Parizu, 22.-23. ožujka 2012. godine.

Skup je u ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova Francuske Republike otvorio državni tajnik Pierre Sellal, a uvodno su se obratili i izaslanik za mir, demokraciju i ljudska prava OIF-a Hugo Sada i ravnatelj ENA-e Bernard Boucault. Sudjelovalo je stotinjak voditelja i drugih stručnjaka za diplomatsko obrazovanje iz 44 države, Afričke unije, Europske Unije (Vijeće EEAS), Ujedinjenih naroda, kao i ENA i OIF.

U okviru rasprave o frankofonskom diplomatskom i europskom obrazovanju spomenute su i dinamične aktivnosti u Hrvatskoj, a ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske veleposlanik dr. sc. Mladen Andrlić najavio je i nove programe kojima se državama uže i šire regije zapadnog Balkana i južnog Mediterana prenose hrvatske iskustva post-konfliktnog razvoja i tranzicije, izgradnje civilnog društva i institucija, kao i unaprjeđenja nacionalnog razvoja usvajanjem standarda i kriterija Europske unije.