Profesor Sufian Jusoh iz Malezije održao predavanje „Integracija članica ASEAN-a: azijska alternativa integraciji država članica EU? “ u MVEP-u

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U prostorijama MVEP-a je 11. prosinca 2023. godine u organizaciji Diplomatske akademije i Sektora za trgovinsku i investicijsku politiku organizirano predavanje  profesora Sufiana Jusoha, zamjenika direktora i profesora međunarodne trgovine i ulaganja na Institutu za malezijske i međunarodne studije sa Sveučilišta Kebangsaan. Prof. Jusoh također je vanjski suradnik Instituta za svjetsku trgovinu Sveučilišta u Bernu i suradnik na Institutu za diplomaciju i vanjske odnose Ministarstva vanjskih poslova Malezije.
 
Kroz predavanje naslovljeno „Integracija članica ASEAN-a: azijska alternativa integraciji država članica EU? “ prof. Jusoh osvrnuo se na odnose koje ASEAN ima s Europskom unijom od osnutka, usporedio dinamiku procesa integracija unutar ASEAN-a u odnosu na EU integracije te strategiju ASEAN-a za razdoblje 2025./2045. kao i izazove s kojima se susreću ASEAN-a i EU u trenutnom geopolitičkom kontekstu. EU za indopacifičko geopolitičko gospodarsko područje predstavlja najvećeg grupnog investitora. Članice međunarodne regionalne grupacije ASEAN-a nalaze se između većih i snažnijih gospodarskih i geopolitičkih sila Kine i Indije. Unutar grupacije ASEAN-a postoje razlike u prihodima i gospodarskoj razvijenosti među članicama koje su ponekad prepreke stabilnijoj i intenzivnijoj gospodarskoj suradnji tih država. ASEAN je projekt političke sigurnosti, a ne duboke integracije kao EU. Singapur i Brunej su jedine zemlje s visokim nacionalnim dohotkom, a profesor Jusoh predviđa da će većina članica ASEAN-a srednjoročno doseći tu razvijenost. Sigurnost opskrbe hrane, klimatska pitanja i okoliš kao i migracije su izazovi s kojima se susreće ta regionalna organizacija, a te izazove dijeli s EU te postoji prostor intenzivnije suradnje i razmjene znanja.   
 
Nakon predavanja veleposlanik Malezije u Zagrebu Kennedy Mayong Onon i prof. dr. Sufian Jusoh razgovarali su s načelnicom Sektora za trgovinsku i investicijsku politiku MVEP RH Nancy Butijer i predstavnicima Diplomatske akademije o bilateralnim pitanjima od zajedničkog interesa.