Predavanjem ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana započeo Jednogodišnji stručni diplomatski studij

Program traje jednu akademsku godinu i sastoji se od predmeta grupiranih u pet kolegija: Hrvatski kolegij, Međunarodni odnosi i međunarodna politika, Europska unija i Republika Hrvatska, Diplomacija i diplomatske vještine, Međunarodno, diplomatsko i konzularno pravo, a provodi se kroz predavanja, tematske seminare i radionice te posjete političkim, gospodarskim, kulturnim i drugim institucijama u RH. Predavači su hrvatski i strani diplomati, sveučilišni i drugi znanstvenici, kao i javni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva, angažirani u područjima diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa.

Studij je započeo predavanjem ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlić Radmana na temu Temeljne odrednice i glavni strategijski pravci vanjske politike RH. Pritom je istaknuo kao temelj diplomatske službe stvaranje Republike Hrvatske te važnost Diplomatske akademije u stvaranju kvalitetne službe vanjskih poslova jer su polaznici Diplomatske akademije „budući nositelji društvenog i političkog razvoja Republike Hrvatske“. Zatim je naglasio suočenost današnje hrvatske diplomacije s novim izazovima te kako je ispunjen velik dio vanjsko političkih ciljeva, a među nedavnim uspjesima naveo je skoro ukidanje viza za SAD.
Ministar je govorio o izazovima s kojima se hrvatska diplomacija danas suočava, vanjskopolitičkim ciljevima.

Polaznike Diplomatske akademije posebno je zanimalo kako se međunarodni položaj Republike Hrvatske reflektira na neposredno susjedstvo te kako se uspješno predsjedanje Vijećem Europske unije odrazilo na trenutni međunarodni položaj Republike Hrvatske, kao i ostale aktualne vanjskopolitičke teme.