Održan IV Modul 20. Europskog diplomatskog programa pod nazivom „Budućnost Europe: Suočavanje s globalnim izazovima kao s globalnim prilikama“

U organizaciji EEAS-a, Glavnog tajništva Vijeća te finskog i hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, 19. i 20. studenog 2020. godine održan je 20. Europski diplomatski program (EDP – European Diplomatic Programme) tijekom 2019./2020. godine. EDP se uobičajeno odvija u četiri modula na četiri različite lokacije u državama članicama EU. Svaki modul pohađa se odvojeno i na drugoj lokaciji. Zbog krize uzrokovane virusom COVID-19, treći i četvrti modul 20. EDP-a održani su online iz Bruxellesa i Zagreba.

Europski diplomatski program ima dugu tradiciju i od 1999. okuplja mlade diplomate i osobe koje se bave diplomatskim usavršavanjem iz ministarstava vanjskih poslova država članica Europske unije kako bi sudjelovali na zajedničkim konferencijama i obukama. Osim poticanja rasprave o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima, program također ima za cilj promicanje umrežavanja mladih diplomata i jačanje zajedničkog duha EU.

Prošle godine je tijekom finskog predsjedanja Vijećem EU otvoreno 20. izdanje programa (2019./20.) u Helsinkiju pod nazivom "Budućnost Europe: Suočavanje s globalnim izazovima kao s globalnim prilikama". IV Modul, čijim se održavanjem u Zagrebu u lipnju 2020. trebalo završiti 20. izdanje programa u sklopu HR PRES, odgođen je zbog izbijanja pandemije COVID-a 19 te je održan u obliku video konferencije 19. i 20. studenog 2020. godine u organizaciji Diplomatske akademije MVEP-a i EEAS-a, s posebnim naglaskom na prioritetima hrvatskog predsjedanja kao što su proširenje EU, migracije i kohezija.  

Prvog dana seminara sudionike je pozdravio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a državna tajnica za Europu  Andreja Metelko-Zgombić održala je predavanje u kojem je iznijela hrvatska iskustva tijekom prvog Predsjedanja RH Vijećem EU. U debati pod nazivom “Migracije i proširenje EU: uspjesi hrvatskog Predsjedanja i daljnje napredovanje u kontekstu pandemije COVID-19” sudjelovali su državna tajnica MUP-a Terezija Gras, pomoćnik ministra Stribor Kikerec, i veleposlanik Gordan Markotić kao HR PRES koordinator.

Direktori diplomatskih akademija država članica EU održali su redovan sastanak putem video veze, a u sklopu programa su za mlađe diplomate održane tri radionice na temu migracija i granica, EU proširenja i kohezijske politike EU.

Na završnoj ceremoniji dodjele diploma sudjelovali su načelnica DA MVEP Lada Muraj, Christian Lindholm iz finskog MVP-a, Claude Véron-Réville  iz EEAS-a, Madalena Veiga, iz Glavnog tajništva Vijeća EU, Adelina Tomova, iz EEAS-a kao EDP koordinator i sudionik iz MVEP-a Marko Vrančić.

U IV Modulu sudjelovalo je oko 100 sudionika iz svih zemalja članica EU i institucija EU.