Održan međunarodni okrugli stol pod nazivom ''''Kulturna diplomacija – imidž nacije i brendiranje''''

 

U organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a uz potporu Zaklade Hanns Seidel, u srijedu, 14. prosinca 2011. godine, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održao se međunarodni okrugli stol pod nazivom 'Kulturna diplomacija – imidž nacije i brendiranje'.

Okrugli stol su otvorili ravnatelj Diplomatske akademije Mladen Andrlić, ravnateljica Ureda Zaklade Hanns Seidl u Zagrebu Aleksandra Markić Boban i veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Bernd Fischer. U raspravi su sudjelovali strani diplomati i ravnatelji europskih kulturnih institucija, predstavnici hrvatske državne uprave i akademske zajednice, dizajneri, muzeolozi, te likovni i kazališni umjetnici. Također, okruglom stolu su nazočili i predstavnici diplomatskog zbora, hrvatski diplomati, ravnatelji i suradnici domaćih i međunarodnih kulturnih institucija, te drugi stručnjaci.

Okrugli stol je dio niza skupova na temu 'Javna diplomacija' kojeg su organizatori pokrenuli s ciljem da se kroz razmjenu iskustava i koncepata hrvatskih i međunarodnih stručnjaka potakne rasprava i uspostavi stalni javni dijalog o različitim aspektima vanjske politike i diplomacije. Javna diplomacija danas ima veliki značaj te se suočava s novim globalnim i političkim izazovima, ali i onima u gospodarstvu, obrazovanju i kulturi. Povrh toga, Hrvatska je na pragu članstva u Europskoj uniji, čime se prioriteti i metode, pa i pristup, nužno prilagođavaju novome načinu političkog i kulturnog angažiranja, kao i komuniciranja s inozemnim i domaćim javnostima. Istovrsni su i izazovi u području kulture, pa tako i kulturne diplomacije.