Završnim panelom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova svečano zatvorena UN Akademija 2015.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, 2. srpnja 2015. godine, održan je završni panel UN Akademije 2015 pod nazivom 'Tranzicija prema nisko ugljičnom gospodarstvu i zelenoj energetici - izazovi klimatskih promjena', čime je ujedno zaključen ovogodišnji obrazovni program, kojeg šestu godinu zaredom uz potporu MVEP RH i u organizaciji Diplomatske akademije provodi Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova RH g. Joško Klisović i g. Alan Kečkeš, voditelj UN Akademije i potpredsjednik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, svečano su nakon panela ovogodišnjim polaznicima uručili uvjerenja o ispunjavanju svih uvjeta za uspješan završetak UN Akademije 2015.

Program UN Akademije 2015 bio je usmjeren problematici energetske sigurnosti, slijedom razvojno-gospodarskih i diplomatskih prioriteta RH, ali i budući se na 21. konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21) potkraj godine u Parizu očekuje ambiciozan međunarodni sporazum, koji bi dodatno odgovorio na aktualne izazove.

Završni panel otvorili su dr. sc. Mladen Andrlić, načelnik sektora, MVEP RH i g. Alan Kečkeš, voditelj UN Akademije i potpredsjednik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, a moderirao je dr. sc. Dubravko Žirovčić, voditelj Diplomatske akademije MVEP RH.  O pripremi konferencije COP21 u Parizu i očekivanim rezultatima govorila je veleposlanica Francuske Republike u RH gđa Michele Boccoz, istaknuvši važnost prijelaza s logike 'podjele tereta' na logiku 'podjele rješenja' radi postizanja konačnog dogovora. Dr. sc. Maja Božičević Vrhovčak, predsjednica Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), osvrnula se na prilike koje kao odgovor na klimatske promjene mogu pridonijeti novim poslovnim modelima i otvaranju 'zelenih' radnih mjesta. Panel je zaključen zanimljivom raspravom, nakon čega je uslijedila svečana podjela uvjerenja polaznicima UN Akademije 2015.

Pripreme za program UN Akademija 2016, od razrade sadržaja i predavača, do javnog natječaja i izbora polaznika buduće 7. generacije, uobičajeno će provesti Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode, u suradnji s MVEP RH, napose s Upravom za multilateralne poslove i u organizaciji Diplomatske akademije, što se planira u siječnju 2016. godine.