Započeo XX. Jednogodišnji stručni diplomatski studij

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske,16. listopada 2019. godine započeo je Jednogodišnji stručni diplomatski studij, kojeg u Diplomatskoj akademiji pohađa XX. generacija polaznika, među kojima 20 djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova i 31 djelatnik iz drugih tijela državne i javne uprave Republike Hrvatske.

Program obuhvaća 22 predmeta podijeljena u dva semestra, a provodi se kroz predavanja, tematske seminare i radionice te posjete političkim, gospodarskim, kulturnim i drugim institucijama u RH. Predavači su hrvatski i strani diplomati, sveučilišni i drugi znanstvenici, kao i javni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva, angažirani u područjima diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa.

Studij je započeo predavanjem ministra vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordana Grlića Radmana na temu Temeljne odrednice i glavni strategijski pravci vanjske politike Republike Hrvatske. Ministar je istaknuo važnost Diplomatske akademije u stvaranju kvalitetne službe vanjskih poslova naglasivši kako su polaznici Diplomatske akademije „budući nositelji društvenog i političkog razvoja RH“.
Osvrnuo se i na nove izazove s kojima se hrvatska diplomacija danas suočava, ispunjenje vanjsko političkih ciljeva Republike Hrvatske te predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Polaznike Diplomatske akademije posebno je zanimalo predsjedanje Vijećem EU, sigurnosna situacija u Europi te politika ljudskih prava.