Započeo je Jednogodišnji stručni diplomatski studij

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, 8. listopada 2021. godine u dvorani na Petretićevom trgu, predavanjem ministra vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordana Grlić Radmana započeo je Jednogodišnji stručni diplomatski studij, kojeg u Diplomatskoj akademiji pohađa XXII. generacija polaznika, među kojima 20 mlađih djelatnika MVEP RH i 14 iz drugih tijela državne, lokalne i javne uprave RH.

Studij je započeo predavanjem mvep dr.sc. Gordana Grlić Radmana na temu Temeljne odrednice i glavni strategijski pravci vanjske politike RH. Pritom je istaknuo vanjskopolitička ostvarenja RH te kako su ostala još dva ključna; pristupanje eurozoni i ulazak u schengenski prostor. Naglasio je suočenost današnje hrvatske diplomacije s novim izazovima te je među recentnim uspjesima naveo ukidanje viza za SAD. Posebno je istaknuo važnost i ulogu Hrvata izvan RH te potrebno kontinuirano osnaživanje zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.

Polaznike DA MVEP RH posebno je zanimalo: hoće li međunarodna zajednica morati izvršiti veći pritisak na bošnjačke političke aktere da pristanu na kompromisno rješenje po pitanju promjena izbornog zakona koji bi onemogućio preglasavanje hrvatskoga biračkog korpusa; potom, aktualni odnos Republike Hrvatske i Republike Srbije s osvrtom na srbijanski proces pristupanja Europskoj uniji; nadalje, imajući u vidu dugogodišnje prijepore Republike Hrvatske i Republike Slovenije vezane uz pitanje razgraničenja u Piranskom zaljevu odnosno Savudrijskoj vali, polaznike je interesirao planirani način rješavanja međudržavnih prijepora;  i naposljetku, upit polaznika  bio je vezan za izradu novoga Zakona o vanjskim poslovima.

Program traje jednu akademsku godinu i sastoji se od predmeta grupiranih u pet kolegija: Hrvatski kolegij, Međunarodni odnosi i međunarodna politika, Europska unija i RH, Diplomacija i diplomatske vještine, Međunarodno, diplomatsko i konzularno pravo, a provodi se kroz predavanja, tematske seminare i radionice te posjete političkim, gospodarskim, kulturnim i drugim institucijama u RH. Predavači su hrvatski i strani diplomati, sveučilišni i drugi znanstvenici, kao i javni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva, angažirani u područjima diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa.