Započeo Diplomatski tečaj XV. generacije polaznika

  • Slika
  • Slika
Diplomatski tečaj, kojeg u Diplomatskoj akademiji pohađa XV. generacija polaznika, započeo je u petak, 28. listopada 2022. godine, predavanjem ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. Među polaznicima ovogodišnjeg Diplomatskog tečaja 13 je djelatnika MVEP-a i 20 polaznika iz drugih tijela državne, lokalne i javne uprave.
Program traje oko dva mjeseca i sastoji se od predmeta grupiranih u četiri modula: Međunarodne organizacije, Međunarodni odnosi i vanjska politika, Međunarodni gospodarski odnosi i gospodarsko-financijske integracije, Europska unija i Republika Hrvatska, Diplomacija i diplomatska profesija, a provodi se kroz predavanja i radionice te posjete političkim, gospodarskim, kulturnim i drugim institucijama u Hrvatskoj.  Predavači su hrvatski i strani diplomati, sveučilišni i drugi znanstvenici, kao i javni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva, angažirani u područjima diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa.
Nakon uvodnog pozdrava savjetnice ministra Jasmine Kovačević-Čavlović, program je započeo predavanjem ministra Grlića Radmana na temu Temeljne odrednice i glavni strategijski pravci vanjske politike RH. Ministar je uvodno podsjetio kako je trideset godina neovisnosti Republike Hrvatske ujedno i tridesetogodišnjica hrvatske diplomacije. U nastavku je dao kompleksan osvrt na aktualnu političku situaciju, ističući i kako je današnja hrvatska diplomacija suočena s brojnim novim izazovima. Naglasio je da je ispunjen velik dio vanjskopolitičkih ciljeva, što se prije svega odnosi na punopravno članstvo Hrvatske u EU-u i NATO-u, kao i na skori ulazak u schengenski prostor i euro zonu. Ostaje nam još ostvariti članstvo u OECD-u, pri kojemu je RH službeno započela pregovore 8. srpnja 2022. godine.

Na kraju predavanja, polaznici Diplomatskog tečaja su imali prigodu postavljati pitanja, a posebno ih je, između ostalog, zanimao ministrov osvrt na novu Vladu Republike Srbije i njezino značenje za vođenje politike prema Hrvatskoj, kako se u diplomatskim krugovima gleda na korištenje članstva u međunarodnim organizacijama za rješavanje bilateralnih sporova, kao i ocjena prvog Parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, održane 25. listopada 2022. godine u Zagrebu.