Zagreb, 19. ožujka 2014. - Okrugli stol u sklopu mjeseca Frankofonije


U Zagrebu, 19. ožujka o.g., u prostorijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, održan je okrugli stol na temu uloge francuskog jezika u diplomaciji i međunarodnim organizacijama danas. Organiziran je u sklopu Mjeseca frankofonije, pri čemu RH ove godine bilježi 10-godišnjicu svojega pridruženog članstva u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije (OIF), a prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova gđa dr. sc. Vesna Pusić nedavno je potpisala  Konvenciju između RH i OIF o partnerstvu na području učenja francuskog jezika i izobrazbe na francuskom jeziku u hrvatskoj diplomaciji i državnim tijelima.

Uvodno se obratila pomoćnica ministrice za multilateralne poslove i globalna pitanja dr.sc. Vesna Batistić-Kos, a okrugli stol moderirala je gđa Sandra Sekulić, savjetnica ministrice. Sudjelovali su hrvatski diplomati, uz gđu Sekulić i dr. sc. Batistić-Kos, gđa Tamara Krupski, gđa Anita Tršić, gđa Danka Petričević, g. Jure Vujić i mr. sc. Hrvoje Ćurko, ujedno i organizator okruglog stola, kao i javne osobe i/ili nekadašnji diplomati - gđa Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, g. Vladimir Matek, negdašnji veleposlanik RH u Stockholmu, Beču i Strasbourgu, gđa Silvija Luks Kalogjera, negdašnja diplomatkinja i novinar HRT-a te predsjednica Udruge frankofonskih novinara RH, prof. dr. sc. Nina Vajić, negdašnja sutkinja pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, predsjednica i ravnateljica Francuske alijanse u Zagrebu prof. Jagoda Lukavac i prof. Ida Erceg. Uz sedamdesetak govornika, uzvanika i posjetitelja bile su veleposlanice Belgije, Grčke i Kanade, otpravnica poslova a.i. Francuske i diplomati iz Belgije, Francuske, Grčke, Rumunjske, Slovenije i Švicarske, predstavnici hrvatskih i hrvatsko-francuskih institucija i udruga, diplomati MVEP RH, učenici i profesori Francuske alijanse, studenti i građani. Okrugli stol odvijao se na francuskom jeziku.

Poslije radnog dijela, uslijedio je kraći koncert frankofonskih autora akademskog glazbenika klarinetista prof. Bruna Philippa te  mlade hrvatske  diplomatkinje gđe Petre Buterin, koja je oduševila nazočne svojim glasom i pjesmama, uključujući opernom arijom Seguidille iz opere Carmen na francuskom jeziku, uz pratnju akademskog glazbenika kompozitora g. Ivana Končića i svoje gošće gđe Marinele Neralić, s kojom inače pjeva u glazbenom sastavu Chantealliance.