Zagreb, 13. listopada 2014. Počeo Jednogodišnji stručni diplomatski studij


U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, 13. listopada 2014. godine, započeo je Jednogodišnji stručni diplomatski studij kojeg u Diplomatskoj akademiji pohađa XV. generacija polaznika i to 24 mlađa službenika MVEP RH.
Program obuhvaća 22 predmeta podijeljena u dva semestra, prema modelu Sveučilišnoga poslijediplomskog specijalističkog studija Diplomacija kojeg MVEP RH provodi u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Provodi se kroz predavanja, tematske seminare i radionice te posjete političkim, gospodarskim i drugim institucijama u Hrvatskoj. Predavači su hrvatski i strani diplomati, sveučilišni i drugi znanstvenici, kao i javni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva, angažirani u područjima diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa.
Studij je započeo predavanjem prof. dr.sc. Branka Smerdela o teoriji i praksi demokratske ustavnosti u svijetu. Ukratko su program i druge praktične aspekte studija polaznicima predstavili veleposlanik dr. sc. Mladen Andrlić, načelnik Sektora za diplomatsko i europsko usavršavanje i pripreme te dr.sc. Dubravko Žirovčić, voditelj Diplomatske akademije.