Voditelj Diplomatske akademije dr.sc. Dubravko Žirovčić održao nekoliko predavanja u Prištini


Na osnovu Sporazuma između Diplomatske akademije Republike Kosovo i MVEP-a RH, kojim je hrvatska strana ponudila pomoć i vlastito iskustvo u uspostavi Diplomatske akademije Republike Kosovo, te transfer znanja i vještina potrebnih za izgradnju moderne, učinkovite i profesionalne diplomacije, voditelj Diplomatske akademije dr.sc. Dubravko Žirovčić održao je 3.listopada 2014. g. nekoliko predavanja u Prištini.

Teme predavanja bile su: gospodarska diplomacija malih zemalja s posebnim osvrtom na novi model gospodarske diplomacije RH. Publici koja se sastojala od tridesetak visokih predstavnika: DA, MVP-a, raznih DK predstavništava RK, Udruge poslodavaca, Gospodarske komore, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarskog razvoja, Ministarstva europskih integracija, Ministarstva trgovine i industrije, izložene su ukratko teoretske osnovice gospodarske diplomacije, a zatim i praktični primjeri iz prakse, te je predstavljen model koji vrlo uspješno koristi  RH.

Uz mnoštvo praktičnih pitanja razvila se i diskusija u kojoj je sudjelovala većina učesnika. Prema pozitivnim reakcijama, pohvalama i interesu za novi model gospodarske diplomacije RH možemo zaključiti da je čitavo izlaganje ocijenjeno vrlo korisnim, a kosovska strana je bila zadovoljna dobivenim uvidom u gospodarsku diplomaciju malih zemalja, te će stečeno znanje pokušati implementirati u vlastitu praksu izgradnje gospodarske diplomacije svoje mlade države.

Prvom dijelu prezentacije dr. Žirovčića nazočili su i predstavnici Vlp RH u Prištini : g. Miljenko Nenadić, savjetnik i g. Mladen Glavina, I.tajnik.