VIII. UN akademija

Pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova RH mr. sc. Amir Muharemi otvorio je u Zagrebu, 15. ožujka 2017. godine, VIII. Akademiju Ujedinjenih naroda, specijalistički obrazovni program kojeg tradicionalno organiziraju Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode i Diplomatska akademija MVEP RH.

Predavanjem mr. sc. Amira Muharemija u Zagrebu, 15. ožujka 2017. godine, otvorena je ovogodišnja Akademija Ujedinjenih naroda. Ovaj specijalistički obrazovni program održava se osmu godinu zaredom. Nakon pozdravnih riječi veleposlanika dr. sc. Mladena Andrlića, načelnika Diplomatske akademije MVEP RH i voditelja projekta UN Akademije g. Nikija Pahlića, pozdravni je govor održao i prof. dr. sc. Petar Popović, predsjednik Hrvatskog društva za UN.

Program pohađa trideset i troje polaznika, redom mlađi zaposlenici iz javnog i privatnog sektora te studenti poslijediplomskih studija odabrani u selekcijskom postupku putem javnog natječaja, a sudjeluju i dva polaznika iz MVEP. Cilj je programa upoznati polaznike sa sustavom i radom Ujedinjenih naroda, značenjem UN-a u rješavanju nekih od najznačajnijih globalnih pitanja današnjice te odnosu između UN-a, drugih međunarodnih organizacija i vlada država članica u postizanju dogovorenih ciljeva i mjera. Ovogodišnje izdanje UN Akademije posebno je usmjereno na temu Ujedinjeni narodi i migracijski izazovi.
Predavači su vodeći hrvatski stručnjaci za međunarodne odnose s bogatim iskustvom rada u okvirima UN-a, napose iz MVEP-a i drugih tijela državne uprave RH, akademske zajednice, kao i međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj.