UN Akademija

 

U organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, te uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, u srijedu, 26. siječnja 2010. godine, započeo je dvomjesečni obrazovni program pod nazivom UN Akademija.

Program UN Akademije uvodnim su riječima otvorili državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo, ravnatelj Diplomatske akademije Mladen Andrlić i predsjednik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode Joško Klisović.

Dvedeset i pet polaznika programa, odabranih putem javnog natječaja među više od 200 kandidata, imat će priliku pobliže se upoznati sa sustavom Ujedinjenih naroda, njegovoj ulozi na planu međunarodnih odnosa te njegovom značaju u suočavanju s globalnim izazovima današnjice poput održavanja međunarodnog mira i sigurnosti, borbe protiv siromaštva, afirmacije ljudskih prava i drugim temama. Uz opći dio programa, koji pruža uvid u temeljnu strukturu i tijela Ujedinjenih naroda, poseban je blok predavanja posvećen ulozi Ujedinjenih naroda u borbi protiv klimatskih promjena, jednom od najznačajnijih pitanja današnjice.

Predavači u programu vodeći su hrvatski stručnjaci i poznavatelji međunarodnih odnosa s bogatim iskustvom rada s Ujedinjenim narodima.