U MVEP RH u organizaciji Diplomatske akademije održano predavanje slovenskim studentima

Skupina studenata Fakulteta za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani, predvođeni prof. Boštijanom Udovičem, posjetili su u petak, 20. siječnja 2017. godine, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, gdje im je u Diplomatskoj akademiji organizirano predavanje.

Goste je uvodno pozdravio na slovenskom jeziku g. Ivor Šutalo, polaznik XVII. Jednogodišnjega stručnog diplomatskog studija DA MVEP RH, koji je ujedno i diplomirao na tom fakultetu u Ljubljani. Zatim je načelnik DA vlp dr. sc. Mladen Andrlić, održao predavanje Republika Hrvatska, država članica EU i NATO-a: prioriteti vanjske politike i diplomacije, ukratko objasnivši promjenu fokusa i prioritete diplomatskih aktivnosti RH. Dr. sc. Dubravko Žirovčić, voditelj Službe za diplomatsko usavršavanje, predavao je na temu Razvoj službe vanjskih poslova Republike Hrvatske u kontekstu suvremenih diplomatskih službi Europske unije, predstavljajući razvoj službe vanjskih poslova RH, od njezina osnivanja 1991. godine do danas. Mr.sc Jadranka Bošnjak, voditeljica Službe za proširenje EU, predstavila je odnose RH sa susjednim državama.

Studente je posebno zanimalo sljedeće: uloga diplomata iz Hrvatske u diplomaciji SFRJ u vrijeme raspada bivše zajedničke države; stajalište RH spram možebitnoga referenduma u Republici Srpskoj; usklađenost i moguće nesuglasice između gospodarske diplomacije i vanjske politike; koje su zajedničke točke Slovenije i Hrvatske prema Europskoj uniji.