U MVEP RH u organizaciji Diplomatske akademije održano predavanje slovenskim studentima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Skupina studenata Fakulteta za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani, predvođeni prof. Boštijanom Udovičem, posjetili su u utorak, 9. siječnja 2024. godine, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, gdje im je u Diplomatskoj akademiji organizirano predavanje.

Goste je uvodno pozdravio veleposlanik Goran Štefanić te održao predavanje „RH u EU - 10 godina članstva - postignuća i izazovi diplomatskog djelovanja u Bruxellesu“, ukratko dajući presjek desetogodišnjeg članstva s naglaskom na hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, kao i izazove funkcioniranja EU na koje se nailazilo tijekom pandemije COVID-19. Zatim je gospođa Maja Šrbec predstavila osnove postupka prijema u službu vanjskih poslova Republike Hrvatske, slijedom unaprijed iskazanog posebnog interesa slovenskih studenata.

Tijekom otvorene rasprave nakon uvodnih izlaganja studente je dodatno zanimao interes mladih za rad u državnoj upravi, odnosno MVEP-u; partnerstva s pojedinim državama članicama ili grupama država, koja RH ima i sklapa na razini EU; perspektive proširenja EU; prednosti malih država u EU; kao i način na koji je RH uspjela prilagoditi pregovore za vrijeme COVID krize, tijekom svog predsjedanja Vijećem EU.