U MVEP RH u organizaciji Diplomatske akademije održano predavanje američkim studentima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Skupina studenata Sveučilišta Clemson (SAD), predvođena prof. Vladimirom Matićem, posjetila je u srijedu, 8. lipnja 2022. Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih i europskih poslova pri čemu im je u Velikoj dvorani organizirano predavanje. Predavanje je organizirano u okviru studijskog posjeta kao dio programa Europska postkonfliktna društva tijekom kojeg su studenti posjetili Bosnu, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo.
 
Uvodno je studente pozdravila ravnateljica Diplomatske akademije dr.sc. Lada Muraj te im održala predavanje pod nazivom Trideset godina prisutnosti RH u međunarodnim odnosima (s naglaskom na odnose RH-EU). U nastavku je načelnica Sektora za Sjevernu i Južnu Ameriku Andreja Antolić održala predavanje o bilateralnim odnosima RH-SAD. Voditeljica Službe za Crnu Goru, Srbiju i Tursku Jadranka Bošnjak održala je predavanje na temu  Proširenje EU iz hrvatske perspektive.
 
Američki studenti postavili su brojna pitanja, a većinom ih je zanimalo iskustvo članstva RH u EU, proces pristupanja euro zoni i Schengenu, proširenje EU i napredak zemalja regije na putu europskih integracija.