U Dubrovniku održan seminar o europskim integracijama za hrvatske i strane diplomate


U organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH), Zaklade Hanns Seidel i Poslijediplomskog središta Sveučilišta u Zagrebu (CAAS), 14.-17. listopada 2013. u Dubrovniku održan je 15. Zajednički seminar o europskim integracijskim procesima za mlađe diplomate iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe. Sudjelovalo je 17 diplomata iz Albanije, BiH, Kosova, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Srbije, kao i iz RH, uz predavače iz Austrije, Njemačke i RH (Centar izvrsnosti, Diplomatska akademija MVEP RH, Ministarstvo uprave, Sveučilište u Zagrebu).

Seminar su otvorili dogradonačelnik Grada Dubrovnika g. Željko Raguž te čelnici tri institucije organizatora – gđa Aleksandra Markić Boban, voditeljica Zaklade Hanns Seidel u Hrvatskoj, veleposlanik dr. Mladen Andrlić, načelnik Diplomatske akademije MVEP RH i gđa Vlasta Brunsko, ravnateljica CAAS-a.

Cilj seminara, koji je u cijelosti održan na engleskom jeziku, bio je pružiti dodatni uvid u europske integracijske procese omogućujući dinamičnu i izravnu razmjenu znanja i iskustava sudionika iz članica EU, država kandidatkinja i potencijalnih drugih država članica Europske unije. Predavanja, seminari i radionice iskusnih diplomata i sveučilišnih profesora iz Austrije, Savezne Republike Njemačke i Hrvatske omogućili su interaktivne komunikacije sudionika.

Seminar je ponovo pokazao, kako uspješnu suradnju Diplomatske akademije sa Zakladom Hanns Seidel i Poslijediplomskim središtem Dubrovnik, tako i pozitivan rejting i odjek seminara, ali i MVEP RH i RH u regiji i EU, Prema tradiciji, sljedeći 16. Zajednički seminar održat će se također u listopadu 2014. u Dubrovniku.