Stručni posjeti Ustavnom sudu Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru

Polaznici XX. Jednogodišnjega stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, 23. studenoga 2019. godine, posjetili su Ustavni sud Republike Hrvatske i Hrvatski sabor.

Sudac Ustavnoga suda Republike Hrvatske doc. dr.sc. Mario Jelušić predstavio je ustrojstvo, strukturu zaposlenih, aktivnosti i način funkcioniranja suda, kao i statistiku primljenih predmeta te dijagram neriješenih predmeta za svaku godinu.

U Dvorani Josipa Šokčevića, gdje je negda zasjedao Županijski dom, polaznicima se obratio predsjednik Odbora za vanjske poslove Hrvatskog sabora dr.sc. Miro Kovač, govoreći o djelokrugu rada i ulozi odbora. U dinamičnoj i sadržajnoj raspravi, polaznici su komentirali i pitali, a dr.sc. Kovač je odgovorio, između ostaloga; što očekuje od nadolazećeg predsjedanja RH Vijećem EU 2020., kakve karakteristike treba imati dobar diplomat, osim predsjedanja Vijećem EU koji su još nadolazeći ciljevi RH, možemo li se nadati da neka od agencija EU bude smještena u RH te koliko je zadovoljan s trenutnom hrvatskom diplomacijom.

Posjet je završio obilaskom zgrade uz stručnu pratnju dr.sc. Sanje Šurine. Polaznike je posebno dojmilo prisustvovanje sjednici s galerije i kada je potpredsjednik Sabora g. Milijan Brkić pozdravio nazočnost polaznika XX. Jednogodišnjega stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije MVEP RH.